A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a múlt héten hivatalosan is Forma-1-es indulási engedélyt adott a NASCAR-os Gene Haas projektjének.
Haas hétfői sajtótájékoztatóján igen furcsán beszélt, még nem tudja, hogy 2015-ben vagy ’16-ban lépne be, az autóhoz komoly technikai segítséget vár, azonban ilyen alapokról is meg akarja vernie “az európaiakat”, méghozzá úgy, hogy a csapat központját a Forma-1-es “vérkeringésen” kívül, az USA-ban, Kannapolisban működtetné.
F1: Őrültség amerikai csapatot csinálni 1
F1: Őrültség amerikai csapatot csinálni 2

F1: Őrültség amerikai csapatot csinálni

F1: Őrültség amerikai csapatot csinálni

F1: Őrültség amerikai csapatot csinálni 4
Fotó megosztása:
F1: Őrültség amerikai csapatot csinálni 5


A CART-bajnok, majd 2001-2006 között williamses és mclarenes F1-es karrierje után az USA-ba visszatért, a NASCAR-t is megjárt, jelenleg újra az IndyCarban versenyző Juan Pablo Montoya elképedt Haas tervei hallatán.
“Ha tényleg itt, az Államokban akarja felépíteni a csapatot, az teljes őrültség. De még őrültségnek sem lehet nevezni, egyszerűen semmi értelme. Nem lesz képes Angliából (F1-es szak)embereket toborozni Charlotte-ba!” – mondta a kolumbiai.
Montoyának köztudottan nem a szíve csücske a Forma-1, de abban így is biztos, hogy a sportágnak ragaszkodnia kellene az európai gyökereihez.
“Szerintem a Forma-1-nek vigyáznia kell, hogy ne szakadjon el Európától túlságosan. Ott vannak az eredeti rajongók, ott vannak az igazi autóimádók. Nem kellene hátrahagyni Európát. Tudom, hogy más országokban sokkal többet lehet keresni, de képzeljük csak el, milyen lenne Brit Nagydíj vagy Spanyol Nagydíj nélkül! Sok igen rangos futam van (Európában), ezeket nem szabad eldobni” – utalt arra, hogy az elmúlt évtizedben egyre több “egzotikus”, ázsiai forduló került be a naptárba, miközben az európai futamok jelentős része pénzügyi nehézségekkel küszködik, az autóversenyzés bölcsőjének számító Franciaország pedig már hosszú évek óta hiányzik a sorozatból.