Bernie Ecclestone szerint eldőlt, hogy pénteken jó híreket kap az amerikai Gene Haas, aki már jövőre szeretne új csapatot indítani a Forma-1-ben. A NASCAR-csapattulajdonos Haas formációját hetek óta befutóként emlegetik, Ecclestone szerint az FIA már a hivatalos áment is rámondta a jelentkezésre.

Hivatalos: megvan az első új F1-csapat! 1
Hivatalos: megvan az első új F1-csapat! 2

Hivatalos: megvan az első új F1-csapat!

Hivatalos: megvan az első új F1-csapat!

Hivatalos: megvan az első új F1-csapat! 5
Gene Haas a reflektorfényben (Fotó: Europress)
Fotó megosztása:
Hivatalos: megvan az első új F1-csapat! 7


“Egészen biztos, az FIA elfogadta Haasék jelentkezését” – jelentette ki Ecclestone. “Pénteken várhatóan a hivatalos megerősítés is befut.”

Ami azt illeti, Haas már régóta türelmetlenül várta a döntést, a hét elején kijelentette, hogy a döntés esetleges elhúzódása veszélyezteti a 2015-ös indulást. “Ha elvesztegetünk még egy hónapot, nem hiszem, hogy össze tudunk állni 2015-re” – figyelmeztetett Haas.

Az FIA további két jelentkezést vizsgál, ezek között lehet a HRT korábbi csapatfőnöke, Colin Kolles istállója. “Még vizsgáljuk a másik két jelentkezést, de Haas ügyét már lezártuk. Ők jöhetnek” – fogalmazott Ecclestone.

Haas végül magyar idő szerint péntek este erősítette meg, hogy elfogadták a jelentkezését. “Nagyon elégedettek vagyunk, hogy az FIA kiadta számunkra a szükséges Forma-1-es licenszet” – írta közleményében Haas. “Izgalmas idők ezek számomra, a Haas Automationnek és mindenkinek, aki amerikai csapatot akart látni a Forma-1-ben.”

“Az igazán kemény munka csak most kezdődik, nagy kihívás lesz, hogy autókat tudjunk a rajtrácsra állítani. Szeretnék köszönetet mondani az FIA-nek a lehetőségért, és mindenkinek, aki bármilyen erőfeszítést tett a bejutásunkért.”

Haas további részleteket várhatóan a jövő héten közöl az F1-es projektről. Amerikaiak pár évvel ezelőtt is próbálkoztak a bejutással, a USF1 azonban hiába kapott rajtengedélyt az FIA-től, a csapat még az indulás előtt összeomlott.