Ahogy írtuk, múlt csütörtökön Sebastian Vettel nemes egyszerűséggel leszarozta az új Forma-1-es motorok hangját, ez azonban igen rosszul jöhet a Red Bullnak, állítja a brit Times, a Sky Sports és a BBC is.
Az angol források emlékeztetnek, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a 2012-es Abu-Dzabi Nagydíj után figyelmeztette a pilótákat, hogy tartózkodjanak a trágárságtól – Kimi Räikkönen és Vettel is eleresztett egy-egy illetlen kifejezést -, ezért az FIA elnöke állítólag nagyon bosszús a címvédő megszólalása miatt, sem a forma, sem a tartalom nem tetszik.
Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


Ez már spekuláció, de felvetődött, hogy Todt a “megzsarolhatja” a Red Bullt, a bajnokcsapatot ráveheti a Daniel Ricciardo melbourne-i kizárása elleni fellebbezés visszavonására azzal, hogy cserébe nem indít eljárást Vettel ellen a trágárság miatt. Alapja ugyanis lenne, a Sportszabályzat 151c pontja, a sportág jó hírének rontása. 
“Todtot elképesztette, hogy a világbajnok ilyen nyíltan kritizált. Todt elődje, Max Mosley idejében a 151c pontot alkalmanként használták a rendrakásra. Todtnak nem ez a stílusa, de a szabályban mindenképp ott rejlik a lehetőség” – írta a Sunday Times. 
A Red Bull főnöke, Christian Horner azt mondta a BBC-nek, hogy az FIA részéről nem kaptak visszajelzést Vettel kiszólása miatt.
“A hétvége során nem keresett meg minket senki” – mondta. “Manapság a politikai korrektség uralkodik, de a Red Bull filozófiájának része a versenyzők teljes szólásszabadsága – még ha ez néha kellemetlen helyzeteket is okozott. Sebastian elmondta a véleményét, szerintem ezt nem lehet felróni egy versenyzőnek. Különféle vélemények vannak, neki is megvan a joga a sajátjához” – magyarázta Horner.