A szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon a nézők tömegeit és az F1 szereplőinek egy részét is sokkolta a sportágban idén bevezetett 1,6 literes turbós V6-os motorok vérszegény hangja.
A melbourne-i futam szervezői élesen kikeltek az új hang miatt, szerződésszegést emlegettek, a veterán promóter, Ron Walker a pályák lázadását emlegette. Walker még akkor, vasárnap este felhívta az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t, aki maga is “borzalmasnak” bélyegezte a hangot és mielőbbi változtatásokat ígért.
Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


A Melbourne-t kihagyó Ecclestone végül ma, a Maláj Nagydíj szabadedzésein hallotta először saját fülével is a motorokat, és finomított is az álláspontján:
“Az emberek azt állították, hogy semmit sem lehet hallani. Ez nem igaz” – jelentette ki a Sky Sportsnak. “Azt hiszem, hangosabb, mint amire számítottam. Szóval ha sikerülne még egy kicsit feljebb állítani – bárcsak én is fel tudnám még állítani, de ez nem tartozik ide -, akkor rendben is lenne, nem?”
Ecclestone persze ezután is hajtani fogja hangosítás ügyét, hiszen a pályák szorongatják – még ha egyesek szerint a “lázadás” teljesen üres fenyegetés is.
“Minden versenyszervező panaszkodik, mind ugyanazt mondják, majd meglátjuk, mi lesz” – magyarázta, “megfeledkezve” arról, hogy például Szepangban sem tartják gondnak a halkabb Forma-1-et, sőt.