A téli tesztek alapján egyértelműen a Mercedes tűnt a 2014-es idény favoritjának, amit aztán a Nico Rosberg laza fölénnyel megszerzett ausztráliai győzelme is megerősített. Az ellenfelek szerint az ezüst nyilak körönkénti egy másodperces előnyben vannak.
A W05-ös főtervezője, a Ferraritól érkezett Aldo Costa szerint viszont nem eszik ilyen forrón a kását, egyáltalán nem lesz idén Mercedes-uralom. 


“Nem, szerintem nem beszélhetünk dominanciáról” – mondta az olasz Autosportintnek. “Láthattuk, hogy micsoda fejlődésre volt képes a Red Bull a bahreini teszt és az első futam között, sokkal versenyképesebbek voltak, mint télen. Ez jól mutatja, hogy a Forma-1-ben milyen gyors a fejlesztés, milyen ütemben lehet javítani a problémákat. Könnyen lehet, hogy pár futamon belül jó néhány csapat nagyon erős lesz.”
A mercedeses szakember elismerte, hogy idén kiemelt hangsúllyal bír az új, 1,6 literes turbós V6-osok, valamint a teljes hibrid erőforrás teljesítménye, de cáfolta, hogy nagyjából 50 lóerős előnyben lennének a Ferrari és a Renault termékéhez képest. 
“Hadd tisztázzam: a csapatoknak megvannak a GPS-adatok, mindenki láthatja, hogy teljes erőbedobásnál a Renault-motornak is figyelemreméltó a teljesítménye. Szóval a jelenlegi hátrány inkább abból fakad, hogy nem képesek ezt a szintet folyamatosan tartani a melegedés és a megbízhatóság miatt. De úgy gondolom, hogy ezt fokozatosan megoldják majd.”