“A hat együtt töltött évem alatt egyszer beszélgettünk” – mondta Schumacherről az azóta a NASCAR-ban, és idén az Indy 500-on is próbálkozó egykori ellenfél, Juan Pablo Montoya. “Rivális volt, nem barát. A Forma-1 pedig nagyon zárt, McLaren-pilótaként egyszerűen nem ülhettem be a Ferrari motorhome-jába” – nyilatkozta a kolumbiai.

A Forma-1-ben 2001-ben bemutatkozott Montoya a Williamsnél három idény alatt négy futamgyőzelmet és 17 egyéb dobogós helyezést szerzett, majd 2005-ben a McLarenhez került, a wokingi csapattal másfél szezonja során újabb 3 győzelmet és 3 másik dobogós helyet gyűjtött.

A 2003-ban a bajnoki címért is eséllyel küzdő kolumbiai a német DPA hírügynökségnek nyilatkozott, többek között az immár három hónapja súlyos agysérülésekkel kómában fekvő Michael Schumacherről is beszélt.


A személyes kapcsolat hiánya ellenére Montoya igen nagyra tartotta a hétszeres bajnokot: “A Ferrari csakis akkor volt igazán jó, amikor Michael ott volt.”
A kolumbiai szerint a 2010-es mercedeses visszatérés sikertelensége sem Schumin múlott, az autó nem volt jó: “Ő nem felejtett el versenyezni. Egyszerűen ilyen a Forma-1.”
De hogy pontosan milyen, azt nem nagyon tudja Montoya, ugyanis 2006-os kiszállása óta nem igazán követi a sportágat: “Hét éve nem nézem a Forma-1-et, legfeljebb egy-két futamot évente.”