Toto Wolff, a Mercedes motorsport-igazgatója szerint a csapatok nem söpörhetik szőnyeg alá a zajproblémát. A szezonnyitó Ausztrál Nagydíj után többen is panaszkodtak, hogy az új autók nem elég hangosak, Wolff úgy véli, ezzel a kérdéssel komolyan foglalkozni kell. Főleg, ha az is benne van a pakliban, hogy a zümmögés miatt a nézők elfordulnak az F1-től.

Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


“A dolgok technikai részéhez nem nagyon értek, de meg kell vizsgálnunk ezt a kérdést” – mondta Wolff. “Ha egyetértünk azzal, hogy valamit kezdeni kell az F1 hangjával, akkor nekünk is dolgoznunk kell ezen. Ugyanakkor nem vagyok teljesen biztos abban, hogy ez a jó irány.”

Wolff szerint az új szabályok jók, és hasznára válnak az F1-nek, még akkor is, ha Ausztrália óta a hang a téma. “Személy szerint sikernek tartom a váltást, az autók elképesztőek technológiailag. A motorok és a zaj miatt megy a panaszkodás, és való igaz, én is ott voltam, amikor David Coulthard meghajtott egy régi V8-ast. Elképesztő hangja volt, ezt el kell ismerni. Az F1 ugyanakkor a motorsport csúcsa, ez itt nem a GP2, szóval ez volt a helyes döntés.”

A McLaren versenyigazgatója, Eric Boullier szerint is figyelni kell a rajongókra, de nem kell elhamarkodni semmit. “Minden nagy változásnál vannak pro és kontra érvek. Az igaz, hogy nem hagyhatjuk figyelmen kívül a nézőket, de azért vannak pozitívumok is” – vélekedett Boullier.

“Nem koncentrálhatunk csak a hangra. Nagyon izgalmas változáson megyünk át, és az új szabályokkal új motorgyártók számára is vonzóvá tehetjük a sportot. Kevesebb a leszorítóerő, több múlik a pilótákon, és az első hétvégén több kisebb hibát is láthattunk. Igaz, hogy a motorhang másmilyen, de volt már ilyen. Kell egy kis idő, amíg letisztulnak a dolgok, aztán meglátjuk, mit tehetünk.”

A franciával egyetért főnöke, a McLarent vezető Ron Dennis is. “Mindig vannak emberek, akiknek valami nem tetszik, ez elkerülhetetlen. De az időmérő izgalmas volt, és a verseny is szorosan alakult a csapatok között, leszámítva persze a Mercedest” – nyilatkozta Dennis.