A Williams a téli tesztek egyik legerősebb csapatának látszott, de a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj hétvégéjén alulmúlta a várakozásokat. 
Az immár Mercedes-motorral szerelt és elegáns fehér ruhába bújt autó az esős időmérőn nem volt komoly tényező, a futamon pedig rögtön az első kanyarban kiesett Felipe Massa, míg csapattársa Valtteri Bottas ugyan keményen hajtott, de egy önmagának okozott defekt miatt nem a dobogóért, hanem csak a jó pontokért küzdhetett.
Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


Massa utólag arról beszélt, hogy egészen másképp is alakulhattak volna a dolgok, a Williams potenciálisan a Mercedes AMG fő kihívója lehet:
“Nem kizárt. Ha megnézzük, a McLaren egyértelműen nagyszerű versenyt teljesített. Mindkét autójuk erős pontokat hozott, vezetik a konstruktőri bajnokságot. De én azt mondanám, hogy mi is hasonló pozícióban végezhettünk volna, szóval lehet, hogy mi állhatnánk az élen.”
“Minden lehetséges. A többiekkel összehasonlítva úgy látom, hogy a Mercedes még túl gyors nekünk, de a Mercedes mögött minden nyitott, ott lehetünk mi is.”
Melbourne-ben azért kiderült, hogy a leszorítóerő, a hátsó tapadás tekintetében még vannak hiányosságai az FW36-osnak, de Massa szerint alapjaiban nagyon jó az autó.
“Nagyon elégedett vagyok az autóval, a teljesítménnyel.  Persze bőven van még min javítani. Vannak még hiányosságok és ezek miatt is voltunk gyengébbek az időmérőn. De az autó óriási fejlődési potenciállal rendelkezik, nagyon-nagyon keményen hajtok, hogy az általam vélt jó irányba menjünk és versenyképesebbek legyünk.”
Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


“Sok dolgunk van még, de egyáltalán nem rossz a kezdet. Az autó egyértelműen jobb a versenyen, mint az időmérőn.”
A Williams Bottas 5. helyének köszönhetően 10 pontot szerzett, többet, mint a tavalyi siralmas szezonban összesen. A Mercedes-motorral, Massával, több új műszaki szakemberrel, új névadó szponzorral megerősített csapat helyettes főnöke, Claire Williams egyértelműen a patinás alakulat reneszánszáért dolgozik.
“Nem tudnám elviselni, ha a Williams lehanyatlana. Egyesek arról beszélnek, hogy mi is a Tyrrell-csapat sorsára jutunk. Csak a holttetemen keresztül! Nem és nem, ez nem fog megtörténni. Az álmom az, hogy újra bajnokok legyünk” – nyilatkozta a hétvégén az alapító-főnök Sir Frank lánya.