Nem szerepeltek túl fényesen az olaszok az Ausztrál Nagydíjon, a futam után Fernando Alonso, és csapattársa, Kimi Räikkonen is elismerte, hogy sokat kell még dolgozniuk, ha komoly eséllyel szeretnének indulni a világbajnoki címért. Poénkodni mégis volt idő és energia, a csapat hivatalos Twitter-oldalán lőttek el egy kárörvendő képet, amivel a Red Bull alakulatát sújtó FIA büntetés felett örömködnek.

Az FIA megállapítása szerint a Red Bull túllépte a 100 kg/órás üzemanyag-átfolyási limitet, méghozzá azért, mert nem a felügyelőszervezet hitelesített – igaz, hibásan működő – szenzorára építette a számításait. A csapat nem térhetett volna el a hivatalos mérési módszertől, Daniel Ricciardo eredményét, a második helyezést így törölték, a pilótát utólag diszkvalifikálták a versenyből.

Erre az olaszok egy az üzemanyag-átfolyást mérő szenzor képére épített szóviccel reagáltak. A felirat “Hívjátok, ahogy tetszik, de óvakodjatok a FlowGATE elnevezéstől!” 

A poén akkor ül, ha tudod mi az a Watergate botrány és az F1-es névrokonai

A Watergate-botrány (vagy “Watergate-ügy”) amerikai politikai botrány és krízis volt a 70-es években, ami Richard Nixon elnök lemondásához vezetett. Az esetet arról a washingtoni hotelről nevezték el, ahol az ügyet elindító betörés történt.

Az ügy angol elnevezésének második tagja (“gate”) sajátos főnévképzőként épült be a magyar nyelvbe is. A közbeszédben, különösen a sajtóban használatos utótag olyan politikai-közéleti botrányok elnevezéséhez társul, amelyek titkosszolgálati elemeket is tartalmaznak vagy adatok jogtalan megszerzésére vonatkoznak (pl. Duna-gate, Öszöd-gate, szervergate).


A Forma-1-ben is volt pár -gate az elmúlt években: 2007-ben a McLaren kémkedési ügyét spygate-ként emlegették, a szezonzáró Brazil Nagydíjon a BMW-k és a Williamsek hűtött üzemanyagos lebukása a fuel-gate volt, míg Nelsinho Piquet 2008-as szingapúri szándékos balesete a crashgate néven híresült el. 


A 2009-es szezonnyitón Lewis Hamilton a biztonsági autós szakasz közben szabálytalankodott, majd a McLaren sportigazgatójának utasítására hazudott a történtekről a versenybíróknak, ez volt a lie-gate.


A Red Bullnál a tavalyi Maláj Nagydíjon történt “parancsmegtagadás”, Vettel előzése a Vettelgate néven futott. A Mercedes AMG szintén tavalyi, titkos barcelonai gumitesztje értelemszerűen a tiregate/tyregate lett.

F1: A Ferrari a Red Bull-büntetéssel poénkodott 1