Bár a katasztrofális téli tesztek után nagyon biztató formát mutatott a Red Bull az Ausztrál Nagydíj edzésein, az RB10 Daniel Ricciardo által bizonyított versenyképességét Sebastian Vettel nem tudta eredményre váltani az időmérőn, a motorszoftver hibája miatt a Q2-ben búcsúzott a 13. idővel.
A címvédő problémái ezzel még nem értek véget: a stewardok őt, valamint a McLaren újoncát, a 4. helyen végző Kevin Magnussent is vizsgálat alá vonták, hogy kiderüljön, megfelelő mértékben lassítottak-e azon a szakaszon, ahol Kimi Räikkönen falnak csapódott Ferrarija állt. Jenson Button jelentősen visszavett a sárga zászlóknál, azt mondja, ő ezért is hullott ki a második körben.
A Red Bull és a McLaren versenyzője is tisztázta magát, a beszámolóik és a telemetriai adatok szerint megfelelően csökkentették a sebességet.


A ferraris Fernando Alonsót feltételezett feltartás miatt vonták vizsgálat alá, a Q1-ben akadályozhatta a sauberes Esteban Gutierrezt. Vettelékhez hasonlóan a spanyol versenyző sem kapott büntetést.
A melbourne-i versenybírók Pastor Maldonadóval is foglalkoztak, miután a Lotus venezuelai pilótája az időmérőn egyáltalán nem futott mért kört, azaz nem ugrotta meg a 107 %-os kvalifikációs küszöböt
Hangsúlyozva, hogy egyedi, nem precedensértékű döntésről van szó, Maldonadónak engedélyezték a vasárnapi indulást, ugyanis harmadik szabadedzésen teljesített olyan kört, amely csak 6 %-kal maradt el az akkor leggyorsabb Nico Rosberg legjobbjától.