Sebastian Vettel tavaly egyszer sem hiányzott a Q3-ból, sőt az első háromból is csak egyszer esett ki az időmérőkön, az Ausztrál Nagydíjon azonban már a Q2-ben véget ért számára a kvalifikáció. Vettel szenvedése különösen annak fényében érdekes, hogy csapattársa, Daniel Ricciardo jól szerepelt, a második helyig jutott a másik Red Bull-lal. Vettel a 12. helyről indulhat vasárnap.

Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


“Ma nem voltunk elég jók” – értékelt Vettel. “Valami történt az autóval ma délutánra, nagyon nehezen lehetett vezetni. Pénteken sokkal jobb volt. Még ki kell derítenünk, mi és miért történt, de idén ez van: akár egy apróság is sokat számíthat.”

Vettel kiesésében szerepet játszhatott, hogy a Q2 végén felerősödött az eső, ráadásul Kimi Räikkönen balesete miatt is lassítania kellett. “Kár a történtekért, de ez minden autót hátrányosan érintett, amelyik akkoriban haladt át a kérdéses szektoron.”

“A lényeg az, hogy ma valamiért több problémánk volt, mint pénteken. Már reggel is éreztük ezt, próbáltam olyan gyorsan menni, amennyire csak tudok, mégsem volt meg a tempó. Daniel eredménye mutatja, hogy egyébként mire képes az autó, a verseny hosszú lesz, bármi megtörténhet. Ezekkel az autókkal tényleg minden lehetséges.”

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója szerint szoftverhibák hátráltatták Vettel munkáját az időmérőn. “Egy újabb szoftverhiba jött elő, emiatt esett vissza az autó teljesítménye” – fogalmazott Marko. “Csak a szoftverrel van gond, a motorvezérlés nem volt az igazi. Az autónk viszont jó, ezt ma is láthattuk.” A csapatfőnök Christian Horner is védelmébe vette Vettelt, a körülmények fényében szerinte “valóságos csoda”, amit a címvédő elért az időmérőn.

Később a motorszállító Renault is megerősítette, hogy az erőforrás vezérlőprogramja miatt került bajba a címvédő.