Hat évvel ezelőtt alakult meg a Forma-1-es csapatok szövetsége, a FOTA, elsődlegesen azzal a céllal, hogy a tagok közösen tudják képviselni érdekeiket. A szervezetben soha nem volt igazi összhang, már évekkel ezelőtt látszottak a törés jelei, a legnagyobb lökést a Ferrari és a Red Bull 2011 végi kilépése adta meg a szétesés felé.

Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


A két csapatot a Sauber és a Toro Rosso is követte, amellyel mindenki számára világossá vált, hogy a szervezet működése nem fenntartható. Hiába tömörültek szövetségbe a csapatok, a köztük lévő érdekellentétek túl nagyok voltak, a Red Bull és a Ferrari például a költségcsökkentési egyezménnyel (RRA) kapcsolatos vita miatt szüntette meg tagságát.

A két nagycsapat kiszállása után a FOTA már nem lehetett az, mint régen, az alkupozíciója sokkal erőtlenebbé vált a Bernie Ecclestone-nal és a Nemzetközi Automobil Szövetséggel folytatott tárgyalások során. Felesleges volt tovább erőltetni a fenntartását, főleg, hogy Ecclestone mindig is afféle gittegyletnek tartotta a szervezetet.

Furcsa mód éppen a McLarennél végrehajtott személyi változások verték be az utolsó szöget a FOTA koporsójába, amelynek vezetője a McLaren menesztett csapatfőnöke, Martin Whitmarsh volt. Az is érdekes, hogy a FOTA helyettes vezetőjeként éppen Whitmarsh utódja, a Lotustól igazolt Eric Boullier dolgozott.

A FOTA a Twitteren hivatalosan is megerősítette felbomlását. “A FOTA a mai nappal feloszlott, miután tagjai átértékelték elvárásaikat kereskedelmi és politikai szempontok alapján egyaránt” – áll az üzenetben.