A Lotus távozó vezérigazgatója, Patrick Louis szerint a kiscsapatok is erősen sárosak a Forma-1 gazdasági helyzetének elfajulásában. Louis szerint a Lotus pusztán anyagi okok miatt volt kénytelen lemondani Nico Hülkenberg szerződtetéséről, a hasonló jellegű gondok pedig általánosak a mezőnyben.

Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


“A gazdasági helyzet világos az F1-ben, és ha erre nem lesz reakció, a kiscsapatok tönkreteszik a sportot” – fogalmazott keményen Louis. A távozó igazgató szerint a nehéz helyzetben lévő csapatok is sokat költenek, hogy elhitessék magukról, nincsenek bajban. “A kiscsapatok is ötcsillagos hoteleket használnak, ami üzleti szempontból vállalhatatlan.”

Ugyanezek a csapatok a fizetésekkel is hajlamosak elszállni. “Valakit, aki stratégiailag nagyon fontos volt nekünk, és évi 90-100 ezer fontot (34-38 millió forint) keresett, egy 180 ezres ajánlattal (68 millió forint) csábítottak el tőlünk. Még a gyári dolgozók egy részét, akik 35 ezer font (13 millió forint) körül keresnek, magasabb fizetéssel vitték el tőlünk olyan csapatok, amelyek messze mögöttünk végeztek a pontversenyben.”

“És aztán ezek a csapatok papolnak az óriási kiadásokról, miközben saját magukat hozzák ilyen helyzetbe. Az én olvasatomban ez gazdasági öngyilkosság.” Louis Maldonado szerződtetését is kommentálta. “Egy bizonyos ponton döntést kell hozni, és elfogadni, hogy a költségvetés összerakása mindennél fontosabb.”

“Hülkenberget kiváló pilótának tartom, az egyik igazi nagy tehetség. Nem mondom, hogy kompromisszumot kötöttünk, de úgy döntöttünk, hogy Maldonado nagyobb segítség számunkra.”