A Bernie Ecclestone ötletéből született újítás, miszerint a szezonzáró futamon (idén az Abu-Dzabi Nagydíj) kétszeres pontokat osztanak majd, a Forma-1 történetének talán leggyűlöltebb szabálymódosítása – a különböző fórumokon, szavazásokon rendre 90 százalék feletti elutasításban részesül. 
A Mercedes főnöke, Toto Wolff szerint a szabályalkotóknak – ez jelenleg a csapatok, a Nemzetközi Automobil Szövetség és az F1-et szervező FOM, azaz Ecclestone-ék hat-hat képviselőjéből álló Stratégiai Munkacsoport – szembe kell nézni a negatív fogadtatással.
“Azt hiszem, előzőleg senki szem számított akkora botrányra, mint amekkora lett belőle. Jó vagy rossz döntést hoztunk? A szurkolóink, a nézők 99 százaléka szerint rossz döntés volt, márpedig ők számítanak, így talán újra kellene gondolni a dolgot.”
Fotó: Europress/Getty Images

Fotó: Europress/Getty Images

Fotó: Europress/Getty Images


Wolff azt mondta, hogy a duplapontos szezonzáró a Stratégiai Munkacsoport múlt heti értekezletén is téma volt, de az eltörlés nem élvezett teljes támogatást:
“Egyesek a megtartás mellett érvelnek, ugyanis ha megint valami olyan egycsapatos dominancia jönne, mint tavaly, akkor ez legalább egy kicsit érdekessé tehetné az idény végét. Bőven van helye a kritikának, de valamit tenni kell, a csökkenő nézettség miatt kísérletezni kell. Lehet, hogy nem ez volt a legokosabb, de majd meglátjuk.”
Red Bull főnöke, Christian Horner azt mondja, ő nem támogatta a változtatást:
“Szerintem nagyon sokat számít a nézők véleménye, és azt hiszem, az sem titok, hogy én sosem pártoltam ezt az újítást. Megértem, hogy az FIA és a promóter szeretné az utolsó futamig nyitva tartani a bajnoki küzdelmet, de valójában az elmúlt négy évből kétszer a régi rendszer mellett is a szezonzáróig folyt a harc.”
Horner szerint ha már mindenképp dupla pontokat kell osztogatni, akkor viszont inkább Ecclestone eredeti ötlete szerint, az utolsó három futamon kellene ezt tenni: “Gondolatkísérlet szintjén foglalkozni kellene ezzel, mert így legalább az utolsó verseny lutri jellegét el lehetne venni.”