Őrült ütemben pörögnek az évek. Nemrég még ő volt a hihetetlenül tehetséges újonc, aki fityiszt mutat a nagyoknak. 2007-ben, bemutatkozó évében már az élmenők között küzdött, sőt, reális esélye volt a világbajnoki cím megszerzésére. Tette ezt a mai mezőnyben is sokak által legjobbnak tartott Fernando Alonso csapattársaként.

Lewis Hamilton (statisztika)

1985. január 07-én született az Egyesült Királyságban.

Forma-1-es pályafutását 2007-ben kezdte, az Ausztrál Nagydíjon. Eddig 129 versenyhétvége, 4 csapattárs, 7 szezon, 2 konstruktőr, 1 motorgyártó, 8 autó, 22 győzelem, 31 rajtelsőség, 13 leggyorsabb kör, 54 dobogó, 19 kiesés és 1102 bajnoki pont szerepel a neve mellett.

Csak tapasztalatlansága fosztotta meg a hihetetlen sikertől, az év utolsó futamain már nem bírta a rá nehezedő nyomást, és apró hibáival végül Kimi Räikkönent segítette a világbajnoki cím megszerzéséhez. Lendületét nem törte meg az év végi második hely, 2008-at már rögtön futamgyőzelemmel indította, majd minden idők egyik legizgalmasabb párharcát produkálták az akkor még Ferrari színekben versenyző Felipe Massával. Küzdelmük igazi drámája az utolsó, Brazil Nagydíjon teljesedett ki.

F1: Lewis Hamilton ma lett 29 éves 1
Lewis Hamilton már gyerekkorában tudta, hogy egyszer a Mclaren csapat pilótája lesz

Hamilton csak a 4. pozíciót szerezte meg az időmérő edzésen, ami azt jelentette, hogy ha Massa nyer, Hamiltonnak legalább az 5. helyen kell végeznie. A verseny hihetetlen izgalmakat hozott. Massa magabiztosan nyerte a futamot, Hamilton pedig tudta tartani az ötödik helyet, a vége előtt 2 körrel azonban Sebastian Vettel megelőzte, amivel visszacsúszott a 6. helyre. A Ferrari csapat már ünnepelt, azonban korai volt az öröm, hiszen a vége előtt egy kanyarral Hamilton, az immár szakadó esőben, utolérte a száraz pályára való gumikon csúszkáló Timo Glockot. Ezt kihasználva Hamilton meg tudta előzni őt, s így bejött az ötödik helyre, amivel a világbajnokságot 98 ponttal, egy pont előnnyel megnyerte.

F1: Lewis Hamilton ma lett 29 éves 2
Őrült dráma hozta meg első, és eddigi egyetlen világbajnoki címét 2008-ban

Tehát megtanulta kezelni a nyomást, és ezzel Lewis Hamilton lett minden idők legfiatalabb Formula?1-es világbajnoka, igaz rekordja csak két évig élt, mert 2010-ben jött egy újabb csodagyerek, Sebastian Vettel, aki pár hónappal fiatalabb kora okán elhódította ezt a címet.

Ettől a ponttól kezdve küzdelmes évek köszöntöttek Hamiltonra. A Mclaren színeiben mindig megcsillantotta tehetségét, és képes volt a futamgyőzelemre, ám az év végi negyedik pozíciótól nem tudott jobb eredményt elérni. Érezhető volt, hogy változásra van szükség, ezért az angol pilóta a Mclaren elhagyása mellett döntött 2012 végén.

F1: Lewis Hamilton ma lett 29 éves 3
A Mercedes csapat pilótája nem rejtegeti magánéletét, Twitter, és Instagram fiókján keresztül gyakran oszt meg képeket, gondolatokat a rajongókkal

A tavalyi, 2013-as idényt már a gyári Mercedes csapat színeiben küzdötte végig, és egyik kedvenc pályáján, a Hungaroringen sikerült egy futamgyőzelmet is begyűjtenie, év végén pedig a negyedik helyen zárt. Talán nem tűnik előrelépésnek az elért eredmény, de a nyilatkozatok alapján sokkal pozitívabb hozzáállás rajzolódik ki a jövőt illetően, mint a Mclaren csapatnák töltött utolsó időszakban.