A Forma-1 volt vezető orvosa, Gary Hartsein a Twitteren vasárnap délután óta viszonylagos rendszerességgel kommentálja a vasárnap síbalesetet szenvedett, Grenoble-ban súlyos, életveszélyes fejsérüléssel ápolt Michael Schumacher esetét.
A kórház hétfőn délelőtt 11-re ígért sajtótájékoztatót, addig Hartstein twittjeit összefoglalva tekintjük át, miről is lehet szó Schuminál. Fontos leszögezni, hogy az F1-ben két évtizedet eltöltő szakember is csak a sajtóban követi az eseményeket, így általános érvényű megállapításokat tesz csak.
Hartsein a hírek alapján – mint utólag kiderült, helyesen – kizárta, hogy Schumacher “egyszerű” agyrázkódást szenvedett volna, a komolyabban felszerelt grenoble-i kórházba való átszállítása nagyobb bajt, komplex vizsgálatokat – gyakori és pontos képalkotást – és kezelést kíván.
Hartstein követi az eseményeket

Hartstein követi az eseményeket

Hartstein követi az eseményeket


Ahogy már tudjuk, a németnél agyvérzést állapítottak meg, amelynek kezelésében Hartstein felsorolása szerint a legfontosabbak a koponyaűri nyomás növekedésének elkerülése – ezért operálták meg Schumachert -, a láz és a görcsök megelőzése, a jó oxigénszint és a vércukorszint fenntartása, és általában a lehető legnormálisabb állapot fenntartása, amely ilyenkor folyamatos, percről percre történő megfigyelést és reakciókat kívánnak.
Ahogy a hírekből tudjuk, Schumacher az esése után még eszméletén volt, beszélt, de Grenoble-ba már kómában érkezett. Hartsein leszögezte, hogy az agyi sérüléseknél teljesen megszokott a kezdeti tiszta szakasz, amely aztán az agy duzzadásával, a koponyaűri nyomás növekedésével fordulhat válságosra, akár percek alatt is.
Schumacher kómája minden valószínűség szerint mesterséges, orvosilag előidézett állapot, ugyanis az agyi sérüléseknél jellemző a nyelv, a torok izmainak nem megfelelő működése, ezért a mesterséges lélegeztetés alkalmazása, amely viszont mély altatást, azaz mesterséges kómát kíván.
Hartsein szerint tökéletesen érthető, hogy a grenoble-i kollégák csak hétfő késő délelőtt szólalnak meg, ugyanis a CT-vizsgálatok, véreredmények átfutása ennyi. Ami Schumacher esélyeit illeti, így írt az F1-doktor:
“A kérdésre, hogy Michael túlélheti-e, a válasz egy egyértelmű IGEN. Ne feledjük, a dolgok egyelőre nagyon képlékenyek! A pillanatnyi tudásunk alapján a maradandó károsodás nélküli felgyógyulás sem kizárt, de a sérülés súlyossága egészen a …tudjuk meddig mehet.”
“A sajtótájékoztató előtt hadd tegyem hozzá, hogy minden orvos tudja, hogy egy kis szerencse, az őrangyal segítsége is jól jön, szóval drukkoljunk! Gyújtsunk gyertyát! Mindet.”
“Legjobb lenne az hallani, hogy 1) levették a lélegeztetőgépről vagy lassan le fogják venni és 2) a koponyaűri nyomás normális szinten van. Ha ezeket halljuk, akkor jó a helyzet. Egy második műtétet illető hírek nem jelentenének jót, ugyanis ez alapján a koponyaűri nyomás továbbra is veszélyesen magas maradt. Bízzunk benne, hogy ezek a pletykák nem igazak!” – reagált arra, hogy több forrás szerint az éjszaka folyamán második műtétre is szükség volt a pilótánál.
A grenoble-i orvosi team azóta megtartotta a sajtótájékoztatót, állításuk szerint sisak nélkül már halott lenne Schumacher. A részletek ebben a cikkben! Délután Schumi családja is üzent, az itt olvasható.