A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szerdán hozta nyilvánosságra a Forma-1 2014-es versenynaptárát, amelyben az austini Amerikai Nagydíj november 2-ai dátummal szerepel.
Az amerikai autóversenyzés csúcsszériája, a NASCAR is Texasban jár majd ugyanakkor, Fort Worth-ben lesz futam. A Texas Motor Speedway elnöke, Eddie Gossage szerint az F1 hibát követ el azzal, hogy a NASCAR-ral próbál versenyezni.


“Ez ostoba lépés a Forma-1 részéről. A két texasi NASCAR-futam az állam két legnagyobb látogatottságú sportrendezvénye. Nem okos dolog ezzel versenybe szállni. Bármit is kommunikáljanak kifelé, biztos vagyok benne, hogy az austini szervezők a hajukat tépik (az FIA időzítése miatt). Nekik nincs beleszólásuk a naptárba” – idézte az ESPN Gossage-t.
Az F1-nek otthont adó Circuit of the Americas (COTA) főnöke, Bobby Epstein nem ért egyet, szerinte a két versenyszéria közönsége nem nagyon fedi egymást.
“Mivel nagyon sok NASCAR-forduló van egy évben, elkerülhetetlen, hogy néha ütközzön egy COTA-s rendezvény valamelyikkel, jövőre épp ez történik majd. Azonban nem sok hasonlóság van egy NASCAR-verseny és a Forma-1-es Amerikai Nagydíj között. Mi egy olyan, nagyszerű lehetőségként tekintünk a futamunkra, amely a világ minden tájáról Texasba vonzza a szurkolókat, és amelynek keretében Austin első osztályú verseny- és szórakozási helyszínként jelenik meg” – szúrt oda a közismerten inkább alacsonyabb társadalmi státuszú, főképp a déli államokból verbuválódó szurkolói tárborral rendelkező NASCAR-nak.
Az Amerikai Nagydíj egyébként idén is ütközött egy jelentősebb helyi sporteseménnyel, Austinban egyetemi ameraikaifoci-rangadó zajlott a futam hétvégéjén, de a jegyeladások mindössze napi 4 ezerrel maradtak el a 2012-es számoktól – az első évben összesen 256 ezren jártak a COTA-n.