A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsa szerdán engedélyt adott arra, hogy a szabályoktól eltérve, a 2011-es modellek helyett az idei, 2013-as autókkal tesztelhessék a Pirelli jövő évi gumijait a csapatok.


Az olasz gyártó régóta szenved amiatt, hogy az előírások csak legalább kétéves autókkal engedik a tesztelést, így a fejlesztésnél nem jutnak igazán releváns adatokhoz. 
A jövő évi nagy változások miatt még fontosabbá vált azt új, 2014-re szánt abroncsok minél alaposabb tesztelése, így a Pirelli keményen lobbizott azért, hogy még a téli tesztidőszak előtt kipróbálhassák azokat.
Az eredeti terv szerint a négy élcsapatot, a Red Bullt, a Mercedest, a Ferrarit és a Lotust hívták meg a Bahreinben december 17-19. között tartandó tesztre (a Lotus pénzügyi okokból nem kívánt élni a lehetőséggel), azonban az FIA ezen is változtatott: a teszt minden alakulat számára nyitott lesz.
Az utóbbi módosításra azért is volt szükség, mert a Brazil Nagydíj esős szabadedzésein nem lehetett kipróbálni a Pirelli 2014-es prototípusait, így az eredeti felállásban a nagyok sportszerűtlen előnyhöz jutottak volna.