Kimi Räikkönen 2012-ben két év kihagyás után tért vissza a Forma-1-be az addigra láthatatlan középcsapattá szürkült Lotusszal, és nem kis meglepetést okozva folyamatos pontszerzéssel, rendszeres dobogós helyezésekkel és egy futamgyőzelemmel mutatta meg, hogy továbbra is versenyképes.


A 2007-es világbajnok 2013-ban ugyanúgy folytatta: a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon rögtön győzelemmel nyitott, majd tovább halmozta a dobogókat, a nyári szünet előtt néhány pontnyira közelítette meg a bajnoki éllovas Sebastian Vettelt.
Az ősz már rosszabbul alakult Räikkönen számára, két kiesés miatt elúsztak a bajnoki remények, az új Pirelli-gumik, majd egy kiújult hátsérülés, valamint az egész évben nem érkező fizetés miatt a finn végül úgy döntött, elhagyja a Lotust, az utolsó két versenyen nem is indult.
A nem túl fényes befejezés ellenére a Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone mégis Kimi Räikkönent látja a 2013-as idény csillagának, legalábbis ezt írta a hivatalos szezon-összefoglaló előszavában:
“Azt hiszem, tekintetbe véve az autóját, idén Kimit mondhatom az év csillagának. Úgy gondolom, motivált maradt, mert bízott benne, hogy kifizetik majd. Hasznos tag bármelyik csapatnál, jó az F1-nek, jó a csapatnak. Szuper fickó, igazi versenyző!”
Az Amerikai és a Brazil Nagydíjat kihagyva Räikkönen két héttel ezelőtt kisebb gerincműtéten esett át, most lábadozik, de hamarosan megkezdi a téli felkészülési munkát régi-új csapatánál, a Ferrarinál, ahol 2014-ben Fernando Alonso csapattársa lesz.