A venezuelai pilóta 2011-ben mutatkozott be a Forma-1-ben, tavaly futamot is nyert a Williamsszel, de idénre kiábrándult a versenyképtelen, küszködő csapatból, a távozás mellett döntött. Az állami olajcég a PDVSA támogatását vélhetően továbbra is bíró versenyző jó több csapatnál is házalt a tízmilliós nagyságrendű szponzori csomagjával, amelyre végül vevő volt a Lotus, amelyet hosszú ideje csak hiteget a reménybeli befektető, a Quantum Motorsports.
A jövőre a Ferrarinál versenyző Kimi Räikkönen helyéért a sauberes Nico Hülkenberg is versenyben volt, de a pénzszűke Maldonado felé billentette a mérleg nyelvét.
F1: Maldonado kapta Räikkönen helyét 1
F1: Maldonado kapta Räikkönen helyét 2

F1: Maldonado kapta Räikkönen helyét

F1: Maldonado kapta Räikkönen helyét

F1: Maldonado kapta Räikkönen helyét 7
F1: Maldonado kapta Räikkönen helyét 8
F1: Maldonado kapta Räikkönen helyét 9
F1: Maldonado kapta Räikkönen helyét 10
Fotó megosztása:
F1: Maldonado kapta Räikkönen helyét 11


“Fantasztikus lehetőség számomra, hogy a Lotusnál folytathatom 2014-ben. Nem titok, hogy változásra vágytam, új helyen szerettem volna továbbvinni a Forma-1-es karrieremet, és a Lotus jelentette a legversenyképesebb lehetőséget a jövő évre. A szabályok és az autók jelentősen megváltoznak a következő szezonra, szóval tökéletes alkalom ez az új kezdetre. Alig várom, hogy fekete-aranyban versenyezhessek!” – mondta a venezuelai.
A csapatfőnök, Eric Boullier így nyilatkozott a bejelentés kapcsán:
“Nagy örömmel erősítem meg hivatalosan is, hogy Romain Grosjean jövőre is a Lotus-csapattal marad. Mindent kihozott 2013 második feléből, 2014-ben is nagy értéket jelent majd számunkra. Romainhoz Pastor Maldonado csatlakozik, akit már 2005 óta ismerek, amikor a DAMS-csapatnál nálam versenyzett a World Series by Renault-ban. Egyértelmű, hogy Pastor gyors és van benne potenciál, ezt bizonyítja a 2010-es GP2-es bajnoki címe és a jó néhány erős williamses futama. Meggyőződésünk, hogy az új környezetben igazán kivirágozhat majd.”
 
“Két éve dolgozunk az új szabályoknak megfelelő új autónkon, és úgy gondoljuk, hogy nagyon jó megoldásaink vannak az új kihívásokra. Úgy hiszem, hogy Romainnal és Pastorral komoly meglepetéseket okozhat majd a Lotus a jövő évben!”
Maldonado helyét a Felipe Massa kapta a Williamsnél, míg a lotusos döntés gyakorlatilag biztossá tette, hogy Hülkenberg 2014-re visszatér korábbi csapatához, a Force Indiához.