A Nemzetközi Automobil Szövetség azt tervezi, hogy 2014-től az idényben legtöbb időmérős győzelmet elérő versenyzőt is kupával díjazzák. Ezt az FIA képviselői vetették fel a felügyelőszervezet, a csapatok és a jogtulajdonost megjelenítő FOM hat-hat képviselőjéből álló Stratégiai Munkacsoport októberi, első ülésén, írja az Autosport.
A lap információi szerint előbb a más szériákban bevettnek számító, a pole-ért kiosztott pontok bevezetése vetődött fel, a jelenlegi pontrendszer ilyen átalakítását azonban nem támogatták a csapatfőnökök. Ezután javasolta az FIA-elnök Jean Todt a legjobb kvalifikáló év végi kitüntetését.
F1: Jövőre pole-bajnokot is avathatnak 1
F1: Jövőre pole-bajnokot is avathatnak 2

F1: Jövőre pole-bajnokot is avathatnak

F1: Jövőre pole-bajnokot is avathatnak

F1: Jövőre pole-bajnokot is avathatnak 4
Fotó megosztása:
F1: Jövőre pole-bajnokot is avathatnak 5


Az elkészült, de még jóváhagyásra váró szabálytervezet szerint az adott idényben legtöbb pole-t szerző pilóta az év végén külön kupát kapna – egyenlőség esetén pedig a további időmérős legjobb helyezések döntenének a versenyzők között.
Az elképzelés szerint a pole-bajnoki cím további izgalmat adna a szezonnak, a szurkolók nem csak a hagyományos világbajnoki küzdelemben szoríthatnának kedvencüknek, a pilóták pedig legalább erre hajthatnának, ha a végső győzelemre nincs is esélyük.
Más kérdés persze, hogy általában a világbajnok ül a leggyorsabb autóban, így igen valószínű, hogy a végső győztes viheti majd mindkét címet.
Az elmúlt 5 évben kétszer fordult volna elő, hogy nem a világbajnok a pole-bajnok: 2009-ben, Jenson Button győztes idényében Sebastian Vettel vitte volna a kupát, míg tavaly, Vettel harmadik világbajnoki sikere mellett Lewis Hamilton hét pole-ja lett volna a csúcs.
2009 – Sebastian Vettel (4 pole, 4 második hely)
2010 – Sebastian Vettel (10 pole)
2011 – Sebastian Vettel (15 pole)
2012 – Lewis Hamilton (7 pole)
2013 – Sebastian Vettel (9 pole)