Fernando Alonso még az Abu-Dzabi Nagydíjról vitt magával egy lassan múló hátsérülést az Amerikai Nagydíjra. A spanyol a versenyen Lewis Hamilton mögött az 5. lett, de eléggé kikészült a versenytől és az egész hétvégétől. 
“Fáradt vagyok. Fáradt, és a versenyre sem tudtam rendesen felkészülni. Egy hétig az ágyat nyomtam és a kanapén üldögéltem a fejfájással. A futam kemény volt, fizikailag nagyon küzdelmes, nagyon kimerültem. Egész hétvégén nagy kihívást jelentett a küzdelem.” 


“Remélhetőleg Brazíliában már jobban leszek, kevésbé fáradt, és jobban élvezhetem a hétvégét! De vannak még kitűzött célok, például a konstruktőri bajnokságban, szóval ott sem csak lazázunk majd. Lehet, hogy kívülről úgy tűnik, hogy már nincs miért harcolni és egyszerűen csak élvezzük a vezetést Brazíliában, valójában viszont még nagy lesz a nyomás, igyekszünk mindent beleadni.” 
…vagy mégsem, ugyanis miután a Mercedes tovább növelte az előnyét a konstruktőri bajnokságban – 15 pontra – , Alonso már erősen kételkedik benne, hogy valós cél lehet a 2. hely a Ferrari számára.
“Szerettük volna csökkenteni a hátrányt, ez volt a cél, de nem volt meg hozzá a tempónk a hétvégén, szóval egy kicsit megint nőtt a lemaradás, miközben a Lotus is közelebb került, szóval nem volt egy jó hétvégénk a pontok tekintetében. De nincs mit tenni, egyszerűen nem volt meg a tempónk, egész hétvégén lassúak voltunk. Meg kell küzdenünk a Q3-ba jutásért, meg kell küzdenünk a pontszerzésért.”
“Brazíliában tehát jobban kellene teljesíteni, ha szeretnénk a konstruktőri második helyért harcolni, de lehet, hogy ez túl optimista cél. Legyünk realisták, ismerjük be, hogy a második helyért való küzdelem inkább csak álom, amit túl nehéz lenne valóra váltani.”
Alonso 5. helye mellett Felipe Massa 13. helyről rajtolva a  12. helyig jutott, egyáltalán nem volt versenyképes.