A McLaren csütörtökön jelentette be, hogy az év végén egyetlen közös szezon után távozó Sergio Perez helyére saját neveltjüket, az idei Formula Renault 3.5-bajnok Kevin Magnussent ültetik 2014-re. Jenson Button nem titkolja, hogy nem egészen ért egyet a McLaren döntésével, ő jobban szerette volna, ha a nagy szabályváltozások előtt nem cserél pilótát a csapat.
„Mindig meg tud lepni a Forma-1, meglepnek a változások. Tavaly meglepett, hogy Lewis (Hamilton) a távozás mellett döntött, és most is meg vagyok lepve, de ilyen az F1. Az ember megtanul alkalmazkodni. Egyszerűen arról van szó, hogy én egész évben azt mondtam, hogy a (2014-es) szabályváltozások miatt tapasztalt csapattársra lesz szükség, Kevin pedig nem az.”
F1: Button tart az újonctól 1
F1: Button tart az újonctól 9


„Két irányból közelíthetjük meg a dolgot. Egyrészt mondhatjuk, hogy a tapasztalat nem számít annyit, mert az új szabályok miatt úgyis egész másképp kell majd vezetni. Ha így nézzük, nincs gond. Viszont egy tapasztalt pilóta tudja, mit és hogyan módosítson az autón, hogyan lehet fejleszteni.”
A 2009-es bajnok azért bízik benne, hogy a dán ifjonc nem lesz teljesen elveszett jövőre:
„Legalább sok versenyhétvégén itt volt idén, ismeri a csapat működését. Szóval ami a felkészültségét illeti, szerintem rendben lesz a szezonnyitóra. Egy ilyen lehetőség nagyon megdobhatja egy versenyző karrierjét, de korán derékba is törheti, ha nem alakul jól. Óriási kockázat beugrani a mély vízbe egy élmezőnybe törekvő csapatnál.”
„A tempója nagyon jó. Az F1-es tesztjei, az adatai alapján – ezek számomra a legfontosabbak -, elég jól ment, jók a visszajelzései. Jó dolog intelligens, tanulásra nyitott csapattárssal dolgozni, ő pedig ilyen. Fiatal, izgatottan várja az új kihívást. Biztos vagyok benne, hogy tanulni fog majd tőlem, hiszen én már 13 évet húztam le az F1-ben, de az ember maga is tanulhat az ifjoncoktól is.”
A McLaren az elmúlt két évtizedben mindössze kétszer ültetett újoncot az autóba – 1995-ben Magnussen apját, Jant dobták be az Óceániai Nagydíjon a sérült Mika Häkkinen pótlására, 2007-ben pedig Lewis Hamilton kapott rendes bemutatkozási lehetőséget. Az utóbbi nagyon jól sült el, a fiatal angol első évében kis híján bajnok lett.
F1: Button tart az újonctól 10


Hamilton nem is félti Magnussent, nagy potenciált lát benne.
„Nem Jenson helyét vagy az én helyemet kell betöltenie, szóval nyugodtan felkészülhet, gyakorolhat a szimulátorban. Nagyon intelligens srácnak tűnik, mindig kellemes társaság, és persze nagyon gyors” – mondta a 2008-as bajnok, aki tavaly már megismerte Magnussent a McLarennél. „Nagyszerűen ment az alsóbb kategóriákban, szerintem szupergyors lesz (az F1-ben is)!”
„Megkapja majd a lehetőséget, hogy kitanulja az autó beállításait, gyakoroljon a szimulátoron. Biztos vagyok benne, hogy minden egyes nap vezet majd, szóval nem lesz bajban az éles kezdésnél.  A tesztelés, a gumik kiismerése nélkül elég húzós lesz, de biztos vagyok benne, hogy hozzánk hasonlóan ő is egész évben, állandóan gyakorol a szimulátoron.”