A Lotus-tulajdonos Genii Capital még júniusban adott el 35 százalékos tulajdonrészt az Infinity Racing nevű befektetőcsoportnak, amely azóta Quantum Motorsports néven fut. Az Abu-Dzabi Nagydíjon a céget képviselő üzletember, Mansoor Ijaz megígérte, hogy a pénz biztosan jön – de nyár óta folyamatosan ezt mondja a cég.

F1: Kamubefektető kezében a Lotus? 1
F1: Kamubefektető kezében a Lotus? 2

F1: Kamubefektető kezében a Lotus?

F1: Kamubefektető kezében a Lotus?

F1: Kamubefektető kezében a Lotus? 18
F1: Kamubefektető kezében a Lotus? 19
F1: Kamubefektető kezében a Lotus? 20
F1: Kamubefektető kezében a Lotus? 21
F1: Kamubefektető kezében a Lotus? 22
F1: Kamubefektető kezében a Lotus? 23
F1: Kamubefektető kezében a Lotus? 24
F1: Kamubefektető kezében a Lotus? 25
F1: Kamubefektető kezében a Lotus? 26
F1: Kamubefektető kezében a Lotus? 27
F1: Kamubefektető kezében a Lotus? 28
F1: Kamubefektető kezében a Lotus? 29
F1: Kamubefektető kezében a Lotus? 30
F1: Kamubefektető kezében a Lotus? 31
F1: Kamubefektető kezében a Lotus? 32
Fotó megosztása:
F1: Kamubefektető kezében a Lotus? 33


A Sport Bild utánajárt, hogy Ijaz sok mindennek tekinthető, de makulátlan múltú üzletembernek biztosan nem. A pakisztáni származású Ijaz hitelességét már az is erősen aláássa, hogy leginkább kommentátorként ismert különböző csatornákról, múltja pedig erősen kétes megítélésű.

Dolgozott “nem hivatalos közvetítőként” Szudán és az Egyesült Államok között, 2011-ben pedig kirobbantott egy diplomáciai botrányt. Ijaz feltárta, hogy Pakisztán követein keresztül arra kérte az Egyesült Államokat, hogy segítsen megvédeni a helyi kormányt egy esetleges katonai puccstól, ám szerepét azóta többen megkérdőjelezik. Sokak szerint bizonyítékokat is hamisított.

Ijaztól a csalás és sikkasztás sem áll távol: 2007-ben egy San Marinó-i banktól milliós hitelt vett fel, biztosítékul egy olyan vállalat részesedését felajánlva, amelynek maximum papíron volt értéke. Később egy New York-i bíróságon – más ügyben – is elítélték csalás miatt, 1,4 millió eurót kellett fizetnie.

Ijaz 2008-ban is bejelentett egy nagy üzletet, az 50 milliós Aquarius Towerst Las Vegasban. Ijaz akkor is “biztosan aláírt szerződésekről” és gazdag indiai befektetőkről beszélt, kilétükre azonban soha nem derült fény, és a beruházásból sem lett semmi. Ezek után valóban kérdéses, hogy Ijaz 2012-ben miért kommentált női birkózást, amikor ilyen sikeres üzletember, de erre ő azt mondja, hogy ez csak egy baráti szívesség volt.

Erős a gyanú tehát, hogy a Lotus egy fillért sem fog kapni a Quantumtól, ez pedig azt is jelentheti, hogy Nico Hülkenbergnek nem jut hely a Forma-1-ben. Vészmegoldásként Pastor Maldonadót igazolhatja le az alakulat.