Fernando Alonso ötödikként ért ugyan célba az Abu-Dzabi Nagydíjon, de a Jean-Eric Vergne elleni pályaelhagyós manővere miatt őt és a franciát is beidézték a versenybírók.

F1: Alonso álomvilágban él! 1
F1: Alonso álomvilágban él! 2

F1: Alonso álomvilágban él!

F1: Alonso álomvilágban él!

F1: Alonso álomvilágban él! 4
Fotó megosztása:
F1: Alonso álomvilágban él! 5


A manőver megosztja a közvéleményt, a mercedeses Niki Lauda még az ítélet előtt arról beszélt, hogy Alonso megérdemelné a büntetést. A nyilatkozatot persze, érdemes a helyén kezelni, mert a Mercedes harcban áll a Ferrarival a konstruktőri második helyért.

“Ez brutálisan kemény volt, erősen határeset” – jelentette ki Lauda. “Alonsónak komoly érvekkel kell a felügyelőkhöz mennie. Ki kell várnunk, mi lesz a döntés, de az én véleményem az, hogy talán túl is ment azon a bizonyos határon.”

Alonso véleménye ezzel szemben az, hogy Vergne érdemel büntetést. “Jöttem ki a bokszból, tudtam, hogy szoros lesz” – fejtegette Alonso. “Egymás mellett voltunk, de folyamatosan tolt kifelé, ezért a pálya mellé kerültem.”

“Meglátjuk, mi lesz a felügyelők véleménye, de tény, hogy nem hagyott nekem helyet. Ezért büntetést érdemel.”

Alonso érvelésével Lauda egy kicsit sem ért egyet. “Alonso álomvilágban él, ahol minden úgy van, ahogy neki tetszik. Vergne volt előrébb, vagyis Alonsónak el kellett volna engednie a gázt. Egyszerűen vannak helyzetek, amikor ezt kell tenni, hogy a verseny ne a felügyelőknél érjen véget.”

Alonso a versenyről is beszélt. “A forgalomban időt veszítettünk, a negyedik helytől viszont húsz másodpercre voltunk. Azt hiszem, az ötödik hely volt a maximum. Egy Mercedes volt előttünk, egy mögöttünk. Egy Lotus szintén előttünk, egy másik mögöttünk, szóval minimalizáltuk a veszteséget a konstruktőri versenyben.”

A ferraris spanyol végül a versenybíróknál is azzal védekezett, hogy Vergne nem hagyott neki helyet, a stewardok pedig el is fogadták a magyarázatát. Alonso nem kapott büntetést a pályán kívüli előzésért, de a Toro Rossó-s pilótát sem ítélték el a leszorítás miatt, szankciókat nem igénylő versenyincidensként zárták le az ügyet.
Mivel Alonso akkorát ugratott a kerékvetőn a Vergne-nyel vívott csatában, hogy az autóban található FIA-s lassulásjelző riasztott, ezért a spanyolt verseny után előbb az orvosi központba vitték ellenőrzésre, majd további vizsgálatokra kórházba szállították. A Ferrarinál azt mondták, nincs ok az aggodalomra és maga Alonso sem panaszkodott nagyon:
“A fogaim még mind megvannak. A hátam nyilván fáj egy kicsit. A becsapódás aktiválta a kasztniban lévő vészjelzőt, szóval nyilván rendes ütés volt, de remélhetőleg teljesen rendben leszek Austinra és Brazíliára!”