Fernando Alonso ugyan sosem mondta ki nyíltan, hogy önmagát többre tartja Sebastian Vettelnél, de az elmúlt években folyamatosan ezt érzékeltette, a német pilóta eredményeit igyekszik relativizálni, általában a sztártervező Adrian Newey csodagépeinek tulajdonítja a sikereket. 
A Red Bullnál nem örülnek ennek, a tulajdonos, Dietrich Mateschitz a pszichológiai hadviseléssel szintén gyakran élő bokszlegendához, Muhammad Alihoz hasonlította a Ferrari spanyolját.
F1: Alonso, a pszichoterrorista? 1
F1: Alonso, a pszichoterrorista? 2

F1: Alonso, a pszichoterrorista?

F1: Alonso, a pszichoterrorista?

F1: Alonso, a pszichoterrorista? 4
Fotó megosztása:
F1: Alonso, a pszichoterrorista? 5


“Ahogy Muhammad Ali esetében, úgy Alonso nyilvános kijelentései is nagyon tudatosan célzottak. Ő a legkellemetlenebb a pszichológiai hadviselés terén” – mondta az osztrák milliárdos a Kronen Zeitungnak.
Mateschitz jobbkeze, a Red Bull motorsportprogramját irányító Helmut Marko úgy véli, Alonso megjegyzései is szerepet kaptak Vettel népszerűségének idei megroggyanásában:
“Fernando Alonso olyanokat mond, hogy Sebastian nem a legjobb versenyző, csak övé a legjobb autó. Ez tudatos kampány.”
Alonso többször is beszélt arról, hogy Vettel csak akkor válhat igazi nagysággá, ha más csapatoknál is győz majd – Marko szerint ennek semmi alapja.
“Sebastian csak akkor vált csapatot, ha egy napon nem tudunk versenyképes autót adni alá. Miért is menne most a Ferrarihoz vagy a Mercedeshez, főleg hogy Alonso vagy Hamilton lenne a csapattársa náluk? Szerintem pillanatnyilag nincs alternatívája a Red Bullnak.”
“Ayrton Senna mindhárom bajnoki címét a McLarennel nyerte, sosem vezetett a Ferrarinál, mégsem ártott ez az imázsának. Lehet, hogy menőbb a Ferrarival nyerni, de manapság nem egyszerű dolog” – szúrt oda Alonsónak az osztrák szakember.