Bár az Indiai Nagydíj előtt is már csak elméleti, matematikai esélye volt Fernando Alonsónak a 2013-as bajnoki címre, miután a Sebastian Vettel és a Red Bull vasárnap délután behúzta a zsinórban negyedik egyéni és konstruktőri bajnokságát, a Ferrari számára végleg kőkemény valósággá vált, hogy újra kudarcot vallottak mindkét versenyben.
A csapatfőnök, Stefano Domenicali India után arról beszélt, hogy már a nyáron érezték, baj van.


“Hogy őszinte legyek, két olyan pillanat volt, amikor beláttam, hogy egyre nehezebb a helyzetünk. Az egyik júliusban volt, amikor világos lett, hogy a fejlesztéseink nem hozták a várt teljesítményjavulást, akkor megszólalt a vészcsengő. A második az idény második felében jött el. Ha megnézzük Spát vagy Monzát, Sebastian és a Red Bull teljesítményétől eltekintve nem voltunk olyan rosszak, de nem voltunk képesek előnyt kovácsolni az új gumikból úgy, mint mások. Ez a két vészjelzés volt, ekkor ismertem fel, hogy nem tartunk a jó irányba.”
“Sok tanulságot levonhatunk majd. Tavaly a legjobb autó híján is megnyerhettük volna a bajnokságot, mert más téren a megvoltak nálunk a nyerő csapat ismérvei. Idén azonban nem fejlesztettük elég jól az autót, nem kezeltük elég jól a gumikat.”
A Ferrari-főnök természetesen gratulált Vetteléknek: “Azt hiszem, Sebastian lenyűgözően fejlődött, ez nem kérdés, egyre jobb lett, nem hibázott. Nagyon összeszedett, nagyon rámenős volt. Még ha sokat is számít, hogy fantasztikus autója volt hozzá, mindenképpen gratulálni kell a négy bajnoki címhez!”
F1: A Ferrarinak tanulnia kell a kudarcból 3


“Mi is jól tudjuk, milyen érzés győzelmet győzelemre halmozni, hiszen alig pár évvel ezelőtt pontosan ezt tettük, tudjuk, hogy ez mekkora önbizalmat ad. A bajnoki cím megnyerése nagyszerű érzés, többször nyerni pedig igazi nagy eredmény, de azért az sem rossz, ha végig a közelben tudunk lenni, az élmezőnyben tudunk küzdeni, márpedig a Ferrari egy-két kivételtől eltekintve mindig képes volt erre az elmúlt 15 évben” – vigasztalta önmagukat is egy kicsit.
A Ferrari Indiában négy ponttal a konstruktőri bajnokság második helyén álló Mercedes mögé csúszott (313 – 309 pont), így az utolsó három versenyen ezt próbálják majd megfordítani.
“Fernando elképesztő tehetségének köszönhetően mindenkinél tovább tudtuk piszkálni a bajnoki favoritot, de az erőfeszítéseink nem bizonyultak elégnek, hogy a legvégéig küzdünk. Most már az a cél, hogy a lehető legjobb eredménnyel fejezzük be az évet. Kritikus hetek következnek, hiszen a 2014-es felkészülés is kulcsfontosságú, ha mi akarjuk megtörni a Red Bull dominanciáját.”