A Mercedes motorfejlesztési igazgatója, Andy Cowell szerint nagy tévedés azt hinni, hogy jövőre a motorok döntenek el mindent. Azt a szakember is elismeri, hogy jövőre nagyobb lehet a teljesítménykülönbség az egyes motorok között, mint az idén, de ettől egyik csapat sem kerül behozhatatlan előnybe.


Korábbi hírek szerint éppen a Mercedes jár egy lépéssel a riválisok előtt, a németek 1,6-os turbómotorja akár száz lóerővel is erősebb lehet a Renault és a Ferrari egységénél. “Úgy gondolom, hogy jövőre nagyobb különbségeket láthatunk a motorgyártók között” – fogalmazott Cowell. “Ugyanakkor az aerodinamikának és a gumiknak ismét nagy szerepük lesz, nem hiszem, hogy a motor lesz a domináns faktor jövőre. Arra viszont jó esély van, hogy minden tényezőt figyelembe véve változatos versenyeket láthatunk a következő idényben.”

Mivel komoly technikai váltás lesz, a megbízhatóság biztosan kiemelt szerepet játszik majd 2014-ben. “Jó esély van arra, hogy a megbízhatóságon több minden múlik majd, mint az idén. Nyolc motor helyett csak ötöt lehet használni (bár szó van egy hatodikról – a szerk.), változik a sportszabályzat is, így bármi megtörténhet.”

Szakértők szerint erősen kétséges, hogy a csapatok képesek lesznek mindössze öt motorral végigcsinálni az idényt, főleg úgy, hogy a motorok vezérlését még saját adottságaikhoz is kell igazítaniuk. Ez komoly hatással lehet a vezethetőségre és megbízhatóságra. Spórolni kell az üzemanyaggal is, egy versenyre száz kiló benzin lesz a maximum, ez hatvankilós vágás az idei szezonhoz képest.