A Japán Nagydíj legnagyobb meglepetése volt, hogy a rajtnál a 4. helyről induló Romain Grosjean játszi könnyedséggel hagyta faképnél Lewis Hamiltont és az első sorból induló két Red Bullt, majd végig vezetett is az első etapban.
A francia utána is a Red Bullokkal ment, de végül csak a 3. helyen ért be. A csapatfőnök, Eric Boullier szerint nincs miért bánkódni, a győzelem nem volt reális lehetőség.


“Nem számoltunk vele, óvatosak maradtunk az első etapon is, amikor Romain vezetett. Akkor még nem tudtuk, ki milyen stratégiát választ, utólag mondhatjuk, hogy a Red Bullok akkor csak kimérten autóztak. A harmadik hely volt a maximum. Romain az F1-es karrierje előtt már hozzászokott, hogy az élen menjen, minden korábbi kategóriában győzött, és most már itt is kezd a legjobbak közé kerülni” – mondta.
Grosjean 3. helye mellett Kimi Räikkönen 5. lett, ő is szép pontokat hozott a csapatnak. Több is lehetett volna talán, de a 9. rajkockából induló finn hibázott az elején.
“Pocsékul rajtoltam, kipörgött a kerék, veszítettem pár helyet, ami nem volt épp ideális. De aztán később sikerült visszakapaszkodnom a verseny során. Az utolsó kiállást követően az autó sokkal jobban működött – a verseny második felében igazán jól ment, elégedett voltam vele. Amúgy elég sima futam volt. Szuzkában nehéz előzni. Szóval nem rossz, hogy sikerült pontokat szerezni. Megtettük, amit tudtunk.”
A Lotus továbbra is a 4. a konstruktőri bajnokságban (264 pont), de a Ferrari és a Mercedes (297 és 287 p.) nem túl sikeres szereplésének köszönhetően a mostani eredménnyel megint közelebb lopakodott a riválisokhoz.
“Nagyszerű látni, hogy mindkét autónk ilyen erősen küzdött. A Red Bull megveréséhez nincs meg a tempónk, de ma megmutattuk nekik, hogy azért számolni kell velünk, ugyanakkor jeleztük a Mercedesnek és a Ferrarinak, hogy továbbra is komoly kihívók leszünk a maradék versenyeken” ? szögezte le Boullier.