Bár Fernando Alonso már a japán hétvége előtt az 5-8. helyet jósolta a Ferrarinak a szuzukai időmérőre, azért magában biztos nem a legrosszabb pozíciót remélte, végül mégis ott kötött ki. A spanyol az edéseken is kicsit elveszettnek tűnt, és a kvalifikáción sem tudott javítani.
“Nem volt valami jó a hétvégém eddig. Nyolcadik-kilencedik voltam végig, nem volt meg a tempóm. Az időmérőn is a nyolcadik lettem, szóval nem teljesítek elég jól, holnap azért megpróbálok majd pár pozíciót javítani.”


“Azt hiszem, a top5 reális cél lehet holnapra. Meg kell előznünk pár autót, egy kicsit versenyezni kell majd. Ha jól tudom, a konstruktőriben a Mercedes csak egyetlen ponttal van mögöttünk, most mindkét pilótájuk előttem van, szóval valahogy eléjük kellene majd kerülnöm” – magyarázta Sebastian Vettel egyetlen matematikailag még talpon lévő ellenfele.
Ha Alonso holnap javítás helyett pozíciót veszít, míg Vettel győz, akkor az egyéni bajnokság lezárul, a német megszerzi a címet. A spanyolt ez nem izgatja:
“Ha Sebastian nem itt győz, akkor majd Indiában vagy Abu-Dzabiban behúzza, úgyis egyre könnyebb lesz a dolga a matematika miatt. Nekem már nem célom kihúzni a dolgot, nem hajtok majd arra, hogy az első nyolcban legyek csak azért, hogy nyitott maradjon a bajnokság. A Mercedes elkapása a cél, a bajnokság életben tartása semmit nem jelentene már.”
Alonso azt is elmondta, hogy a Ferraritól idén már nem várható javulás.
“Sokszor mondtuk már: nem vagyunk olyan helyzetben, hogy küzdjünk. Gond van a tempónkkal, a teljesítményünkkel, és ez már nem fog változni a maradék futamokon, ugyanis nem jönnek új fejlesztések. De nem vagyok elkeseredve, legyünk őszinték: négy éve mindig egy másodperccel a Red Bull mögött járunk. Minden hétvégén beleadunk mindent, tudjuk, hogy mik a gyengéink, de kihasználjuk az erősségeinket, a rajtot, a stratégiát, a gumikezelést.  Általában szép pontokat hozunk így, ezért tudunk másodikok lenni a bajnokságban.”
Alonso: Nem vagyok elég jó! 3


Míg Alonso csak a 8. lett, Felipe Massa – négy hétvégén belül immár harmadszor – előrébb végzett nála, a 6. lett, mindössze 13 ezreddel lecsúszva a második soros indulásról. A brazil elégedett volt magával:
“Igazán jól sikerült a köröm, majdnem tökéletes volt, de majd meglátjuk, mi lesz holnap. A versenytempó jelenti majd a kulcsot. Ami a kvalifikációt illeti, azzal tényleg elégedett vagyok, remélem, hogy holnap még jobban mehetek majd. Szeretném erősen befejezni a ferraris korszakomat!”  
A kérdésre, hogy vajon segítenie kell-e majd a futamon Alonsót, a brazil határozottan felelt: “Webbernek nem kell foglalkoznia Vettellel, nekem sincs okom foglalkozni Fernandóval, emellett mindkét Mercedes és Grosjean is ellenfél. Szerintem mindenki számára nyitott lesz a verseny.”