Nemcsak Bernie Ecclestone, hanem a Mercedesnél már fontos pozíciót betöltő Niki Lauda szerint is a lehető legjobb ötlet volt Lewis Hamiltonra cserélni Michael Schumachert. Lauda úgy véli, hogy ennél jobb dolog nem is történhetett volna a csapattal, személyesen is győzködte Hamiltont a váltásról.

Laudát a tavalyi Szingapúri Nagydíj előtt még vendégként hívták meg a Mercedes igazgatótanácsi ülésére, ahol a 2013-as felállásról is kikérték a véleményét. Lauda elmondta, és néhány nappal később, az egyik szingapúri hotelben már Hamiltont győzködte arról, hogy igazoljon át a Mercedeshez. Sikeresen.

“A Hamilton-Rosberg páros volt a legfontosabb tényező abban, hogy fordult a Mercedes szerencséje” – mondta Lauda. “Lewis egy hatalmas természetes tehetség, aki jól kiegészíti a minden technikai részletre odafigyelő Rosberget. A legjobb páros itt van, ennyire még az Alonso-Räikkönen sem lesz jó.”

Lauda nem okolja Schumachert a Mercedes 2010-2012-ig tartó vesszőfutásáért, de szerinte nem sok minden történt volna, ha a hétszeres bajnok marad. “Egy bizonyos idő után új lendületre van szükség, ezt pedig csak egy új csúcspilóta adhatja meg.” Ecclestone korábban úgy fogalmazott, hogy “Hamilton leigazolása volt a lehető legjobb döntés. Felébresztette a csapatot, és nyomást tud gyakorolni Rosbergre, amire Schumacher már nem volt képes.”

Lauda szerint fontos volt ugyanakkor az is, hogy a Mercedes felismerte, több pénzt kell költenie F1-es programjára. “Mi betartottuk a költségkorlátozó egyezményt, de különböző okokból a McLaren, a Red Bull és a Ferrari nem tartotta tiszteletben. A kezdetektől fogva azt mondtam, hogy felejtsük el ezt az egészet, új és jobb emberekre van szükségünk, ha meg akarjuk verni a Red Bullt.”

Ilyen ember volt a McLarentől szerzett Paddy Lowe, közte és Ross Brawn csapatfőnök között valóban volt egy kis feszültség kezdetben. “De tisztáztuk. Paddy egy kicsit korábban érkezett, mint vártuk, ő a technikai oldalért felelős. Működik a közte és Brawn között kialakított kapcsolat. Ross a csapatfőnök, Paddy irányítja a technikai fejlesztéseket. Az eredmények azt mutatják, hogy ez így nagyon jól megy.”