Miután a Ferrari bejelentette, hogy 2014-től Kimi Räikkönent ülteti Fernando Alonso mellé, többen is megjegyezték – még a csapatnál is utaltak rá -, hogy a finn megpiszkálja, motiválja a majd a spanyolt, aki főképp az időmérőkön van hátrányban a többi csúcspilótához képest. 
“Egy kicsit meg kell csipkedni szombat délután, hogy előrébb végezzen. Fernandónak kellene egy kis ösztönzés egy körön, az pedig sokat segít majd szombatonként, hogy Kimi lesz ott mellette” – mondta például az Alonsóval egyébként jó barátságot ápoló Mark Webber.
A kétszeres bajnok valóban nem szokott remekelni a kvalifikáción, az 5-7. pozíciót “megszokottként”, “bérelt helyként” emlegeti a nyilatkozatokban – az eddigi három és fél ferraris szezonja alatt mindössze 4 pole-t szerzett, mialatt ugyanebben az időszakban Sebastian Vettel 36-ot. 
Alonso a fentiekkel együtt visszautasítja, hogy rossz kvalifikáló lenne: “A pontokat vasárnap osztják. De még úgy is, hogy nem a szombat a prioritás, az időmérőt tekintve én voltam Felipe (Massa) eddigi legerősebb csapattársa. 82 százalékban előtte vagyok. Szóval ha a szombat nem is éppen az erősségem, azért 10-ből 8 hétvégén előtte végzek. Nem hiszem, hogy problémám lenne ezen a téren.”