A Sauber év végén minden bizonnyal elveszíti a Lotushoz tartó Nico Hülkenberget, míg Esteban Gutierrez helyét az orosz befektetők protezsáltja, Szergej Szirotkin kapja majd 2014-ben.
Az orosz tininek sűrű hete volt: hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint előbb az olaszországi vairanoi pályán gyakorolt két napot a Sauber tavalyelőtti járgányával, a C30-assal, pénteken a Szocsiban épülő F1-pályán bemutatózott, majd a franciaországi Paul Ricard pályára repült, hogy a World Series by Renault aktuális fordulójának időmérőjét kihagyva legalább a futamokon induljon.
“Igen, úgy gondoltuk, hogy Szocsi fontosabb” – mondta a kvalifikáció kihagyásáról a 18 éves pilóta, aki hamarosan a Sauber motorszállítója és szövetségese, a Ferrari egyik autójával is tesztel majd, a cél az F1-es “jogosítvány”, a szuperlicenc megszerzése.
“Tulajdonképpen csak formaság lesz, két napon legalább 300 kilométert kell mennem versenytempóval. Komolyan veszem a dolgot, de nem tartok tőle. Hiszem, hogy meg tudom csinálni” – magyarázta, megerősítve a ferraris teszt tényét is: “Igen, a következő tesztem Fironóban lesz.” 
Szirotkin a tervek szerint a ferraris lehetőség után újra visszaül a Sauberbe, hogy különböző helyszíneken összesen 15 napot vezessen a C30-assal.
Szirotkin biztos, de ki lesz a másik?

Szirotkin biztos, de ki lesz a másik?

Az orosz ifjonc F1-es bemutatkozása tehát biztosnak látszik, de a jövő évi partner személye továbbra is nagy kérdés. Hülkenberg megtartása sem elképzelhetetlen, de igen valószínűtlen, így jó választásnak tűnhetne a Ferraritól távozó Felipe Massa, de másokat is érdekel az ülés.
A múlt héten röppent fel, hogy minden idők legtapasztaltabb Forma-1-es versenyzője, Rubens Barrichello komoly szponzori csomaggal kopogtat a svájci csapatnál, a veterán brazil szakújságíró, Livio Oricchio pedig azt is felvetette mostanra, hogy az F1-ből 2011 végén távozott “öreg” akár az idei szezonzárón, a Brazil nagydíjon is autóba ülhet.
Oricchio azt írta, hogy Barrichello telefonon nem elérhető, de sms-ben a sokat sejtetető “ki tudja”-val válaszolt a novemberi beugrást firtató kérdésére. Az újságíró hozzátette, hogy Bernie Ecclestone “jónak” minősítette Barrichelllo visszatérési kilátásait.
A két brazil mellett újabb jelentkező is akadt: a 2010-11-ben a Renault/Lotusnál, majd 2012-ben a Caterhamnél versenyző Vitalij Petrov is a képbe került, a Forma-1 első orosz pilótája állítólag 30 millió eurós szponzori csomaggal házal.
Az összeg igen jól hangzik, de bármennyire is abszurd, Petrov ellen szól a nemzetisége, hiszen a csapatok igen ritkán alkalmaznak egyező nemzetiségű pilótákat, másrészt három aktív, plusz az idei kihagyott évvel a háta mögött valószínűleg nem elég tapasztalt ahhoz, hogy a teljesen zöldfülű Szirotkin mellett képes legyen irányítani az autó fejlesztését a 2014-ben érkező nagy változások közepette.