Kimi Räikkönen a Szingapúri Nagydíj előtt első ízben beszélt az újságírókkal, mióta a múlt kedden bejelentették, hogy 2013 végén elhagyja a Lotust és a Ferrarihoz megy jövőre. A 2007-es bajnok elmondta, hogy a döntés mögött pénzügyi okok álltak – köztudott, hogy a fizetését nem kapta meg rendesen a Lotustól.
“Tisztán pénzügyi okokból távoztam, nem kaptam meg a fizetést. Sajnálatos dolog” – mondta. A kérdésre, hogy lett-e volna valami, amivel a Lotus meggyőzhette volna, így felelt: “Sok minden, biztos vagyok benne, hogy ők is tudják, mik lettek volna azok. Nehéz megmondani, mi lett volna ha megkapom őket, de most már kész a Ferrari-szerződés,n és elégedett vagyok a döntésemmel.”
Az elmúlt egy hétben állandó téma, hogy a két bajnokos felállással hogyan tud majd működni a Ferrari, de Räikkönen szerint nem lesz komoly balhé Fernando Alonsóval, elég felnőttek a közös munkához.
“Nem tudom, miért ne működne. Elég idősek vagyunk már ahhoz, hogy tudjuk, mit csinálunk és hogyan működik a csapat, így ha van valami gond, meg tudjuk beszélni. Nem 20 évesek vagyunk már! Persze tévedhetek is, majd meglátjuk.”


“De szerintem rendben lesznek a dolgok. Biztosan lesznek kemény csaták a pályán, és néha nem sül  el jól valami, de szerintem azért megleszünk.”
A finn azt is elmondta, hogy szerinte nem lesz nehéz a visszailleszkedés a csapatba, munkára való hajlandóságát megkérdőjelező spekulációkat pedig elhessegette.
“Ismerem a csapatot, ismerem az embereket, persze vannak újak is és néhányan távoztak, mióta ott voltam. De szerintem nem lesz nehéz visszatérni és jól szerepelni. Az autó más lesz, 2014-ben ez lesz a legnehezebb. Az szerepel majd jól, aki a legjobb autót készíti.”
“Beszélnek rólam mindenfélét, de azt hiszem, a Lotusnál elég jól dolgoztunk, miért is ne tudnánk jövőre (a Ferrarinál) is jó autót összehozni és fejleszteni? Nagy kihívás lesz ez minden csapatnál, de nem aggódom emiatt.”
Szingapúrban Fernando Alonso is beszélt a jövőre érkező új csapattársról és az új helyzetről.
“A csapat végig tájékoztatott a fejleményekről. Az utolsó pillanatig húzódott a döntés, és amikor végül arra jutottak, hogy lecserélik Felipét, akkor megkérdezték a véleményemet, én pedig azt mondtam, hogy a piacon egyértelműen Kimi a legjobb elérhető pilóta, főképp, hogy a következő idény nagy változásokat hoz. Fontos volt, hogy sokéves F1-es tapasztalattal rendelkező pilóta legyen. Kimit választották, örülök neki.”
A spanyol hozzátette, hogy az általános vélekedéssel szemben, miszerint Räikkönen őt is jobb eredményekre sarkallja, számára nem jelent változást az új csapattárs:
“Senki nem hajt jobban, mint én önmagamat. A két világbajnokos felállás nem jelent majd különbséget a motivációm szempontjából.”