Az F1 elmúlt évtizedének egyik legnagyobb “elkallódott” tehetsége a kolumbiai Juan Pablo Montoya volt.
A kolumbiai 1998-ban újoncként, első nekifutásra az amerikai CART bajnoka lett, 1999-ben pedig Forma 3000-es címet szerzett Európában. 2001-ben mutatkozott be a Forma-1-ben a Williamsnél, ahol három idény alatt négy futamgyőzelmet és 17 egyéb dobogós helyezést szerzett, majd 2005-ben a McLarenhez került, a wokingi csapattal másfél szezonja során újabb 3 győzelmet és 3 másik dobogós helyet gyűjtött.
Miután 2006 közepén kurtán-furcsán távozott a McLarentől, 2007-től újra az USA-ban próbálkozott, az elmúlt bő fél évtizedben a NASCAR különböző szériáiban küzdött, mérsékelt sikerrel. A 37 éves pilóta most visszatér a formaautózáshoz, 2014-től az IndyCar egyik élcsapatánál, a Penske-nél versenyez majd, jelentették be hétfőn.


Montoya széria sokszoros futamgyőztes vezető sztárjai, a brazil Helio Castroneves és az ausztrál Will Power mellé kerül. 
“Nagy izgalommal csatlakozom ehhez a legendás csapathoz. A pályafutásom során a jó néhányat vezettem már a világ legjobb versenyautói közül, de mindig is felnéztem Roger Penske-re és a csapatára. Megtiszteltetés, hogy én is lehetőséget kapok, hogy a Team Penske-nél versenyezzek!” 
Kérdés persze, hogy Montoya hajlandó lesz-e összekapni magát, ugyanis a kétségbevonhatatlan tehetsége mellett már az F1-ben is kitűnt a nemtörődöm stílusával és Michelin-baba alakjával, és az elmúlt éveket sem fogyókúrázással töltötte. Egy NASCAR-járgányba persze befér, de egy formaautó már más tészta…