Csütörtökön napvilágra került a 2014-es Forma-1-es idény első tervezete, amelyben a várakozásoknak és találgatásoknak megfelelően szerepel az új Orosz Nagydíj, valamint a visszatérő Osztrák és Mexikói Nagydíj, hiányzik azonban a hányattatott sorsú New Jersey-i utcai futam, amelyet eredetileg már idén meg akartak rendezni.
Mivel sem India, sem Korea nem került le a menüről, a következő F1-es évad rekordhosszúságú, 21 futamos lehet, de ahogy Monzában kiderült, akár még 22 verseny is lehet. Az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone azt állítja, a most kiszivárgott tervezet nem valós, ugyanis nem tőle származik.
“A naptár még nem készült el. Nem tudom, ki állította össze, de én állítom, hogy még tervezet sincs” – szögezte le a Reutersnak, kérdésre megerősítve, hogy ő még New Jersey-vel is számol.
A 82 éves kisembernek több évtizedes álma, hogy New Yorkban vagy környékén  – a New Jersey-i futam Manhattannel átellenben, a felhőkarcolók panorámája előtt zajlana ? Forma-1-es versenyt rendezzenek, így hihető a mostani állítása, és ahogy utaltunk rá, a pár héttel ezelőtti, New Jersey végleges ejtését sejtető nyilatkozata inkább csak ijesztgetés volt.
Az amerikai autósport-szövetség elnöke, Nick Craw is hangsúlyozta, hogy New Jersey még simán megvalósulhat: “A Monzában keringő tervezet csakis tervezet. A megvalósíthatónál több futam szerepel benne, emellett néhány olyan futam viszont hiányzik, amit meg lehet rendezni” – mondta, hozzátéve, hogy New Jersey le is adta a 2014-es pályázatát a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA).
A 21 vagy 22 futamos évad persze nem örvend nagy népszerűségnek a csapatok körében, az általános vélekedés szerint 20 versenynél van a teljesítőképességük határa. Nyáron maga Ecclestone is azt mondta, hogy 20 nagydíj elég, így valószínű, hogy ennyi is kerül majd az FIA Motorsport Világtanácsa elé terjesztett végső tervezetbe. 
“Hogy meglesz-e mind a 21 futam? A paddockben megy a találgatás, hogy megvalósítható-e. Végső soron Bernie állítja össze a naptárt, de úgy gondolom, néha ő is kénytelen elgondolkodni egyes versenyek megvalósíthatóságáról. New Jersey persze fantasztikus lenne, nagyszerű lenne a Forma-1 számára” – mondta a McLaren főnöke, Martin Whitmarsh.
Az FIA Motorsport Világtanácsa három hét múlva Horvátországban ülésezik legközelebb, első ízben akkor születhet hivatalos naptártervezet, de a végleges darabot csak valamikor decemberben adják majd ki.