Tavaly ősszel úgy tűnt, hogy Robin Frijns előtt fényes – F1-es – jövő áll, hiszen három szezon alatt bezsebelte a Formula BMW, a Formula Renault 2.0 Eurocup, majd a Formula Renault 3.5 bajnoki címét is.
A holland pilóta visszautasította a Red Bull utánpótlásprogramjának általában “halálos ölelését”, és 2013-ra a Sauberhez csatlakozott tesztpilótaként, az alsóbb kategóriás szereplését pedig a Forma-1 előtti utolsó logikus lépcsővel, a GP2-vel folytatta.
A 22 éves pilóta mindössze második GP2-es versenyhétvégéjén futamot is nyert az újonc Hilmer Motorsport csapatának, azonban a Magyar Nagydíjra ejtették. Belgiumra visszavették ugyan, de közben a Saubernél jelentek meg az orosz befektetők, akik a saját versenyzőjüket, az alig 18 éves Szergej Szirotkint tolják. Az új ifjonc Monzától már a hivatalosan a svájci csapat tagja, míg a tehetséggel bőven, de pénzzel szűkösen álló Frijns kikerült az alakulattól.
“Nem tudom, mi lesz most. Annyit tudok, hogy míg mindenki más megy Monzába, én csak itthon ülök. Szabad vagyok. Nem hibáztatom a Saubert, nekik is a felszínen kell maradniuk valahogy, megértem ezt. Nagy múltjuk van a fiatal tehetségek F1-be juttatásában, de köztudott, milyen a pénzügyi helyzetük, és erre nincs befolyásom” – nyilatkozta rezignáltan az Autosportnak.
“Nagyon összejött ez az év. Bosszantó, de nem tudok mit tenni. A Hilmer Motorsportnak segítettem megszerezni az első GP2-es győzelmüket, amire büszke vagyok, de ezen kívül pocsék ez az év számomra. Pillanatnyilag nincs tervünk, a lényeg, hogy szabad vagyok, azt csinálok, amit akarok. Remélhetőleg valaki lehetőséget ad majd, hogy megmutassam, mit tudok” – tette hozzá.
Frijns egyébként elég korlátozott szerepben dolgozott a Saubernél, az eleve nem egészen F1-kész, de pénzes újonc, Esteban Gutierrez alkalmazása mellett nem tehették meg, hogy akár a mexikóitól, akár az ütőképes Nico Hülkenbergtől elvegyék a fejlesztésekre szoruló autót a pénteki szabadedzéseken, így a holland csak a szimulátoron gyakorolt, mindössze a silverstone-i ifjoncteszten vezethette a C32-est.