F1: Vettelék odavágtak a mezőnynek 2

A nedves délelőtt után a második edzésen már napos, száraz idő várta az F1-eseket Belgiumban. A délutáni gyakorláson a Red Bull tarolt, a lágyabb gumis gyors körein Sebastian Vettel és Mark Webber is csúnyán elvert mindenki mást.
Míg ők ketten 1:49-es kört futottak (hat század különbséggel), a legközelebbi rivális, Romain Grosjean már nyolctizedes hátránnyal lett harmadik, rajta kívül pedig csak a Toro Rossó-s Jean-Eric Vergne, Felipe Massa és Kimi Räikkönen tudta egy másodperc alatt tartani a lemaradást a két Red Bull-oshoz viszonyítva.
A délelőtti első, Fernando Alonso 1,1 másodperces hátrányával a 7. lett, eltűnt a Force India és a McLaren valamelyest ígéretes formája, a Mercedes pedig egyelőre egyáltalán nem találja a tempót –  Nico Rosberg a 9., Lewis Hamilton pedig csak a 12. időt autózta.
A riválisok inkább csak abban reménykedhetnek, hogy a Red Bull autói alul voltak tankolva.
Az edzésen két furcsa incidens is adódott közvetlenül egymás után. Bő 20 perccel a leintés előtt Vettel jobb hátsója defektet kapott, egyelőre nem világos, hogy a pálya jelentette terhelés csinálta ki a gumit, és a silverstone-ihoz hasonló problémáról volt szó, vagy csak valami törmelék vágta ki az abroncsot.
Alighogy Vettel visszaért a bokszba, Giedo van der Garedének volt balesete, a holland újonc a 15. kanyarban vágta a gumifalnak a Caterhamet, látható ok nélkül.
Vettel mellett Alonsónak is volt egy defektje, és ha kiderül, hogy van der Gardénél is a gumi okozta a bukást, akkor mindenki elkezdhet aggódni, hiszen a Pirelli a két legkeményebb keverékét vitte Spába, a Brit Nagydíj óta a kerekek dőlésszögét és a guminyomást is keretek közé szorították, ha ezek ellenére sem bírják a gyűrődést, akkor már nem lehet sokat tenni. Ne feledjük, a versenyzők a Német Nagydíj előtt sztrájkkal fenyegettek a gumik miatt…
Van der Garde és Vettel, valamint a másik caterhames, Charles Pic egyébként közösen is átélt egy kisebb kalandot, amikor még az edzés elején a két sereghajtó a Buszmegálló sikánba együtt érkezett,  és ment tovább a bukótérbe, majd Pic a visszatéréskor a világbajnok útjába vágott. A francia pilótát a versenybírók maguk elé idézték az eset miatt.
Belga Nagydíj, 2. szabadedzés, Spa-Francorchamps, 2013.08.23.