Korábban úgy tűnt, hogy a belga versenyhétvége első napján még meleg, száraz idő fogadja majd a Forma-1-eseket, azonban már a pénteki első edzésre hűvös (16-18 fok) és esős körülmények alakultak ki Spában.
A gyakorlás első egy órájában az átmenetei (intermediate) gumikon köröztek az autók, de ahogy az szemerkélő eső egy kicsit alábbhagyott, a nagyjából száraz második szektor kedvéért felkerültek a kemény keverékű slickek is. 
A száraz gumikon persze nem volt könnyű a félig nedves pályán tartani az autót, többen is megcsúsztak, kiszaladtak itt-ott, ennek ellenére nem történt semmilyen komolyabb incidens.
Ami az időket illeti, a körülmények miatt nem igazán irányadók az eredmények, Fernando Alonso mindenesetre biztosan örült neki, hogy ő nyitott az élen. A Force India valamiért hagyományosan erős Spában, ezt mutatja, hogy a 2-3. helyen Paul di Resta és Adrian Sutil zárt.
A McLaren számára is biztató lehet, hogy az edzés első felében, a nedvesebb körülmények mellett az ő autóik tűntek a legjobbnak.
A Red Bull formája egyelőre homályos ? a csúcssebességben nem épp erős autójuk számára nem épp kedvező Spa, egyelőre nem is mutattak sokat, de náluk sosem tudni.
Feltűnő lehet, hogy a két Lotus a mezőny legvégén, a 21-22. helyen végzett, de ebben szerepet játszott, hogy a csapat elsősorban a passzív DRS-ét tesztelte, nagyjából csak az aerodinamikai munkára koncentráltak. Kimi Räikkönennél akadt egy kis gond a jobb első felfüggesztéssel, Romain Grosjean pedig nem is ment kört száraz gumin.
Belga Nagydíj, 1. szabadedzés, Spa-Francorchamps, 2013.08.23.