A hétvégi Belga Nagydíjjal megkezdődik a 2013-as Forma-1-es idény második félideje, azonban a csapatok többsége már csak fél- vagy negyedgőzzel koncentrál az idei versenyekre, már ami a fejlesztéseket illeti.
A 2014-ben következő radikális változások – főképp az új, 1,6 literes V6-os turbós erőforrás – egyre több erőforrást kötnek le, valószínű, hogy csak a címvédő Red Bull koncentrál majd a hajrára. A Milton Keynes-iek igyekezete persze érthető, hiszen míg 2014 pillanatnyilag teljesen kiszámíthatatlan, a negyedik dupla siker felé tartó csapatnál a presztízs és a pénzügyi szempontok is hangsúlyosak, most kell maximalizálni az eredményeket.
A Lotusnál elismerik, hogy a versenyképes forma ellenére ők sem fognak már nagy erőket fordítani idénre.
“Szerintem a csapatok többsége – kivéve talán a Red Bullt – most már visszafogja az idei autó fejlesztéseit a 2014-es felkészülés miatt. Ezzel együtt úgy vélem, hogy jó pozícióban várhatjuk a szezon második felét, hiszen az autónk pillanatnyilag az élmezőnyben van. Spára is jön még egy komoly csomagunk, ami aztán az év további részére meg is marad alapként – mindenképpen a dobogókért szeretnénk küzdeni egészen a végéig” – mondta a csapatfőnök, Eric Boullier.
A Lotus vezető pályamérnöke, Alan Permane is egyetért: “Úgy vélem, a legtöbb csapat most már a jövő évre koncentrálja a tervezési és aerodinamikai erőforrásait. Akkora változások jönnek, hogy kimeríthetetlen erőforrások híján mindenképpen váltani kell, ha 2014-ben is versenyképesek akarunk lenni. Még akadhat pár kisebb frissítés a különböző futamokra, de azt gyanítom, hogy az utolsó nagyobb csomagok mostanra mind megérkeztek. Ha ez valóban igaz a teljes mezőnyre, akkor véleményem szerint egészen a szezon végéig versenyben leszünk majd.”
A Lotus mellett a McLaren, a Mercedes, a Force India és a Caterham is jelezte már, hogy az érdemi  fejlesztések befejeződtek számukra idén, a fő cél immár a minél erősebb 2014-es csomag összerakása.