Doppingoltak a Forma-1-ben 2 2003 és 2005 között Marc Sanson volt a francia doppingellenes szervezet vezetője, irányításával nemrég publikált a francia szenátus egy részletes tanulmányt a doppingról. Ugyan az anyag elsősorban a kerékpárosokra fókuszált, több sportágat is vizsgáltak.

Így kiderült például, hogy a golfozók között gyakori a béta-blokkolók használata: ezek a szerek eredetileg a károsodott szív- és érrendszer állapotaiban a szívműködés javítására kifejlesztett hatóanyagok. Ugyanakkor neurológiai nyugtató hatásokkal is rendelkeznek, csökkentik a szorongást és idegességet, valamint stabilizálják a motorikus teljesítményt. A jobb pszichomotoros teljesítmény hasznos lehet olyan sportoknál, ahol precízióra és pontosságra van szükség.

Sanson szerint az F1-es pilóták között is voltak, akik teljesítményfokozókkal éltek. “Éveken keresztül ment a doppingolás” – mondta Sanson. “A pilóták főleg egy Tacrine nevű szert szedtek, amelyet például az Alzheimer-kór kezelésére használnak. Ennek segítségével például könnyebben meg tudták jegyezni a pályák vonalvezetését.”