Kutyaütőkkel van tele a Forma-1? 2 Mark Webber eldöntötte, hogy a szezon végén kiszáll a Forma-1-ből, így már nyugodtan elmondhatja, ami a szívét nyomja. A Red Bulltól búcsúzó ausztrál egy interjúban most arról beszélt, hogy 2002-es bemutatkozása óta sokat csökkent a mezőny színvonala, döntően a fizetős pilóták alkalmazása miatt.

Webber szerint az anyagi nehézségek kényszerítik arra a csapatokat, hogy a pénzt, és ne a tehetséget nézzék, így pedig sok igazán jó versenyző esélyt sem kap az F1-es szereplésre. “Amikor 2002-ben, a Minardival ott voltam a mezőny végén, olyan srácok voltak körülöttem, mint Eddie Irvine vagy Mika Salo. Akik korábban dobogósok is voltak” – mondta Webber.

“A mezőny tele volt olyan pilótákkal, akik nyertek az F3000-ben, és egy rakás értékes győzelmen is túl voltak. Ma is rengeteg tehetséges srác vezet különböző sorozatokban, de sokan elkallódnak a pénz miatt. Ez egy szomorú helyzet. Robin Frijns tökéletes példa, fenomenális tehetség, de nincs pénze.”

Webbernek is van egy fiatal pártfogoltja, Mitch Evans, aki még csak 19 éves, de már megnyerte a GP3-at, és a GP2-ben is gyűjtött négy dobogós helyet az Ardennel. Webber a Le Mans-ból is egyengeti majd a pilóta karrierjét, de túl korán nem akarja bedobni a mélyvízbe. “19 évesen el lehet vezetni egy F1-es autót, de nem ez az ideális pillanat a beszállásra” – foglalt állást egyúttal Szergej Szirotkin esetleges bemutatkozásával kapcsolatban is Webber. “Igen, bizonyos értelemben jelenthet biztonsági kockázatot az ilyesmi.”