Romain Grosjean nagyon szépen szerepelt a Magyar Nagydíj időmérőjén, a 3. helyet szerezte meg, és a vasárnap délutáni futam rajtjánál is észnél volt. 
Később aztán nem tudott végig tisztán vezetni, Jenson Button amúgy bevállalós megelőzése közben összeért a veterán McLarenjével, később pedig igen mutatósan előzte meg Felipe Massát a 4. kanyar külső ívén, azonban annyira kívül, hogy a versenybírók bokszutca-áthajtással büntették, amiért elhagyta a pályát.
Az amúgy dobogóesélyes Grosjean végül a 6. helyen ért be, ami eléggé bántotta a Lotus csapatfőnökét, Eric Boullier-t.
“Azt hiszem, kicsit erős volt most ez a büntetés. Nem volt helye, csak pár centire ment le a pályáról négy kerékkel, szóval nagyon kemény dolog egy ilyen büntetés után motiváltnak maradni, mikor előtte a dobogóért küzdött. A Ferrari egyszerűen ott volt, szóval amúgy ütköztek volna, vagy nagyon sok időt veszít. 
Persze a szabály egyértelmű. Nyilván nekünk az lett volna a jó, ha nincs büntetés, de szerintem tényleg nagyon erős volt ez. De fejet hajtok a versenybírók előtt, nem könnyű meghúzni a határt. De tényleg nagyon kemény büntetés ez egy amúgy briliáns manőverért. Más helyzetekben rendben lenne a büntetés, de majd beszélek a stewardokkal, ha egy kicsit lehiggadtam.”
Boullier értékelésével még az “áldozat”, Massa is egyetértett: “Ha a velem történt eset miatt kapta a büntetést, akkor az teljesen helytelen. Nem ment ki négy kerékkel, csak kettővel. Azt pedig szabad.” 
A csapatfőnök csak méltatni tudta Grosjeant a verseny után:
“Természetesen sokat remélt a futam előtt, de ez van, ilyen a verseny, mondtam neki, hogy megint szuper hétvégét produkált. Nem hibázott, semmi rosszat nem csinált, most már zsinórban másodszor. Ez azt jelenti, hogy tényleg volt haszna az év eleje, sőt a tavalyi év óta folyó építkezésnek. Szerintem mostanra megvannak az alapok, hogy bármikor erős hétvégét teljesítsen, olyan srácokkal küzdhessen, mint Kimi, Alonso és Vettel. Ez nagyon jó.”
Grosjean Buttonnal történt ütközését a versenybírók a leintés után vizsgálták meg, és abban is bűnösnek találták. Az elkerülhető baleset okozása miatt a bokszutca-áthajtásnak megfelelő 20 másodperces időbüntetést kapott a lotusos, de ez nem változtatott a végeredményén, egy másodperccel Button előtt, a 6. helyen maradt.