A Lotus – legalábbis Romain Grosjean kezei között – ugyan már pénteken is gyors volt a Hungaroringen, de az azért nem tűnt valószínűnek, hogy a francia pilóta zárja majd az élen a kvalifikáció előtti utolsó edzést a Hungaroringen.
Így lett azonban, részben azért is, mert az amúgy 3. idővel záró Sergio Perez másfél perccel a leintés előtt a falnak küldte a McLarent, az előkerült sárga zászlók miatt pedig már nem javíthattak a többiek. A mexikói pilóta a 11. kanyar előtt hibázott, a bal hátsót kitette a pálya szélére, az autó kitört és a bukótéren keresztülcsúszva oldalával a gumifalban állt meg.
Grosjean és Perez közé Fernando Alonso fért be a második helyre. 
A többiek eredményei nem igazán mérvadóak, ugyanis a többség épp a baleset idején és után készült a végső lágy gumis gyors köreire. Annyi látszott talán a szombat délelőtti gyakorláson, hogy a Mercedes egykörös tempója javult valamennyit, míg Kimi Räikkönen valószínűleg továbbra sem találta meg a pénteki problémák megoldását, nem feküdt jól az autója.
Perez esetén kívül nem történt baleset, Sebastian Vettel, pontosabban a Red Bull pénzbírságra is számíthat, ugyanis a címvédőnek egyszer óriásit kellett fékeznie, hogy a megfelelő sebességre lassítson a bokszutcában. A mérőeszközök majd megmondják, volt-e gyorshajtás.
A sauberes Esteban Gutierreznek pocsékul alakult az utolsó edzés, motorhiba miatt gyakorlatilag nem vezetett, de Mark Webber Red Bulljával sem volt minden rendben, a sebességváltóra rá kell majd nézni az időmérő előtt.
A Forma-1-es Magyar Nagydíj kvalifikációja a hagyományos időben, 14 órakor kezdődik.
Magyar Nagydíj, 3. szabadedzés, Hungaroring, 2013.07.27.