A Sauber hétfőn bejelentette, hogy a pénzügyi nehézségeknek vége, a csapatot orosz támogatók mentették meg. A svájci alakulathoz a Nemzetközi Befektetési Társaság Alap, az Északnyugat-oroszországi Állami Fejlesztési Alap, valamint a Nemzeti Repüléstechnikai Intézet csatlakozott.
A támogatók egy 17 éves pilótát, az egyik érdekelt üzletember fiát, Szergej Szirotkint is a csomag részeként viszik a csapathoz, a cél, hogy 2014-ben már a Forma-1-ben versenyezzen.
“Lesz több előzetes teszt, és ha azok alapján versenyképesnek bizonyul, akkor bekerül a csapathoz” – mondta az idősebbik Szergej Szirotkin az orosz F1news.ru-nak. 
“H még fejlődnie kell, akkor kap rá időt. De mi úgy gondoljuk, hogy bár elég fiatal, Szergej már elég felkészült. Versenyzett a Formula Abarth-ban, a Forma-3-ban, az Auto GP-ben, idén pedig teljes idényt teljesít a World Series by Renault-ban. Végigjárta a létrát. Köztudott, hogy Kimi Räikkönen a Formula Renault 2.0-ból lépett a Forma-1, és nem volt gond. Ha valakinek megvan a tehetsége, akkor nem kell 10 évet ülnie minden egyes kategóriában” – magyarázta az apa.
Mások azért nem ennyire bizakodóak, az első F1-es orosz, Vitalij Petrov korábbi menedzsere, Okaszana Koszacsenko így reagált a hírekre: “Először is: minden jót kívánok Szergejnek és a támogatóinak! Azonban egyelőre még nem Forma-1-es versenyző, ahhoz el kell még intézni bizonyos dolgokat, amit nyilván meg is tesznek majd.”
A német szakkommentátor, Christian Danner szerint erősen kétséges, hogy az esetleges pénteki szabadedzéses munkával 2014-re F1-es szintre hozható a versenyző: “Sajnos egyelőre fényévekre van a Forma-1-es pilóták szintjétől.”
A Formula Renault 3.5-öt Antonio Felix da Costa miatt szorosan követő Red Bull-főnök, Helmut Marko szerint “Szergej jelenleg a középmezőnyhöz tartozik, de nem tűnik rossznak. Gutierreznél jobb. De azt is bizonyítania kell majd, hogy képes nyomás alatt dolgozni.”
Hiába van meg azonban a szándék, a pénz és esetleg a tehetség is, Szirotkinnak még F1-es szuperliszencre is szüksége van a vezetéshez, “azt pedig nem tudják csak úgy mgvenni a szponzorok” – figyelmeztettet Marko.
Az oroszok érkezésétől egyébként nem mindenki alélt el, a cégek háttere homályos, egyesek ex-KGB-s kapcsolatokat is emlegetnek. A német Bild arról ír, hogy egyelőre egyetlen fillér sem érkezett a Sauberhez Oroszországból. 
“Sajnos a Sauber kénytelen az oroszok kedvében járni, de ez van, jobb, mintha le kellett volna húzni a redőnyt” – írta az Aargauer Zeitung.
A svájci Speed Week bizakodóbb, szerintük “csak idő kérdése, hogy meginduljon az orosz pénz, a Gazprom az elsők között lesz.”