Fernando Alonso és Lewis Hamilton az elmúlt két évben amolyan Sebastian Vettel-ellenes véd- és dacszövetséget kötött: míg egymást a mezőny legjobbjaként és a legerősebb ellenfélként méltatták, a német világbajnok esetében általában az autót dicsérték.
A 2012-es Forma-1-es bajnokság tavaly őszi felpörgésekor, Alonso előnyének fogyatkozása idején a spanyol arról beszélt, hogy nem Vettel, hanem a Red Bull sztártervezője, Adrian Newey az igazi ellenfele.
Alonso idén versenyképes autóval kezdett, kétszer győzött, a dobogó szinte mindig ott van a pakliban, mégis 34 pontos hátrányban van Vettelhez képest. Lassan kezdi elismerni a németet.
“Pillanatnyilag Sebastiannal állok harcban. Tavaly az idény második felében azt mondtam, hogy már nem Sebastian vagy Mark (Webber) az ellenfél, hanem egy repülőgép, ugyanis ennyire erős volt a Red Bull. Néhányan talán feélreértettek, de én egyszerűen csak azt akartam érzékeltetni, hogy mennyire nehéz egy olyan autó ellen küzdeni, amelyik potenciálisan minden futamon kettős győzelemre képes. Idén nem ez a helyzet. Sebastian nagyszerűen megy, vezet” – mondta a német Auto Bildnek, jótékonyan megfeledkezve arról, hogy a Red Bull igazi dominanciája nem 2012-ben, hanem 2011-ben érvényesült. 
Alonso persze Vettel elismerten jó teljesítménye ellenére sem ad fel semmit: “Amíg nem nő a hátrány 50-60 pontra, addig nem adjuk fel. Sebastian tavaly 44 ponttal volt lemaradva, végül mégis bajnok lett. Még minden lehetséges.”
Többek között még az is, hogy a közvélekedéssel ellentétben egy napon a Ferrarinál fogadja a nagy riválist Alonso: “Azt hiszem, mindketten nagyon tiszteljük a másikat, és a csapat számára is hasznos lenne, hogy vele maximalizáljuk a teljesítményt és a pontokat.”