Bár a Mercedes még megrovást kapott és eltiltották a jövő heti ifjonctesztről, amiért májusban Barcelonában titokban tesztelt a Pirellivel, az ügy és a silverstone-i gumiproblémák utóhatásaként mára változtak a feltételek.
A Pirelli szabadon használhat 2013-as autót is a tesztjeihez, a lehetőség adott a csapatonkénti 1000 km-es munkához, ha a tesztet szigorúan a Pirelli pénzeli, szervezi, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a riválisok pedig megfigyelőkkel vannak jelen.
A Red Bull élne is a lehetőséggel, árulta el a csapatfőnök, Christian Horner: “Meglátjuk, meg kell tárgyalnunk a dolgot a Pirellivel. Hogy igénylik-e? Ezt ők ítélik meg, ők tudják, hogy mit szeretnének kihozni a tesztből. De akármi is legyen, mindenképp átláthatóan kell csinálni. Mi nem akarunk sunnyogni, nem használunk jelöletlen sisakokat” – utalt arra, hogy a Mercedes pilótái, Lewis Hamilton és Nico Rosberg a szokásos színeik helyett egyszerű fekete bukósisakban vezettek a titkos teszten.
A Forma-1-es gumiszállító ezen a héten a franciaországi Paul Ricard pályán is a 2010-es Renault-val volt kénytelen tesztelni, így természetesen nyitott a dologra, de úgy látják, a csapatok többségét egy kicsit noszogatni kell.
“Az FIA a maga részéről megnyitotta a lehetőséget a tesztelésre, ami jó lépés. Most össze kell ülnünk az FIA-val, Jean Todttal és Charlie Whitinggal, hogy letisztázzuk, pontosan mit is szeretnénk” – mondta a Pirelli motorsportfőnöke, Paul Hembery.
“Utána aztán beszélünk a csapatfőnökökkel, hogy lássák be, erre szükség van, meg kell csinálni. És ez nem is a Pirelliről szól, akárki szerepel az F1-ben, nem lehet meg teszt nélkül.”