Ugyan Nico Rosberg a Monacói és a Brit Nagydíjat is megnyerte a Mercedesszel, a sikerek után pedig már a bajnoki esélyekről kezdtek gondolkodni a csapatnál, a Német Nagydíj alaposan belerondított a képbe, ugyanis az ezüst nyilak a melegben pont ugyanúgy szenvedtek a gumikkal, mint korábban.
A Nürburgringen a pole-ból rajtoló Lewis Hamilton csak az 5. helyen ért be, csapattársa pedig a mindössze két helyet javítva 9. lett úgy, hogy kiesett előle Felipe Massa.
Hamilton úgy véli, a gumik miatt esélytelen: “Már nem gondolok a bajnoki címre, semmi értelme.”
A Mercedes és Hamilton vasárnapi elhasalását még kontrasztosabbá tett, hogy Wimbledonban egy másik brit, Andy Murray győzni tudott.
“Ott csak ő van és az ütő” – utalt a skót teniszezőre. “Az autósportban viszont annyi tényező van. Az elektronika, a felfüggesztés, a nyomorult gumik, ezekre semmi befolyásom.”
“Az autónk egyértelműen gyors, de valamiért nem megy jól ezeken a gumikon. Megtankolva kész katasztrófa. Mindig szörnyű érzés, amikor nem megy jól a futam. Aztán a vége felé kezdek előrekapaszkodni, az autó meg hirtelen megtáltosodik. Nagyon bosszantó.”
A Pirelli a Magyar Nagydíjra új gumikat visz, a 2012-es konstrukcióra az idei keverékeket viszik fel. A csapatok a jövő heti silverstone-i ifjoncteszten próbálhatják majd ki az abroncsokat, a Mercedes azonban kimarad ebből, ugyanis a májusi barcelonai titkos teszt miatt a mostani alkalomról eltiltották őket. Hamilton ezt is nagyon fájlalja:
“Nem hiszem, hogy az emberek megértik, mekkora csapás számunkra a teszt kihagyása. Úgy megyünk Magyarországra, hogy a többiek kipróbálnak többféle hasmagasságot, különböző guminyomásokat, belövik az autót a hosszú etapokra, mi viszont vakon érkezünk. Nem szabadna ilyen helyzetben lennünk, de ez van. Nem azt mondom, hogy igazságtalanul bántak el velem, csak azt, hogy a sportban egyenlőség kellene, nem szabadna így nekifutnunk egy versenynek.” 
“Egyszerűen csak imádkozhatunk, hogy az új gumik a mi autónkon is jól működjenek. Jó lenne valamikor futamot nyerni idén, de pillanatnyilag úgy érzem, hogy nem fog sikerülni.”