Míg délelőtt a Mercedes tempója egyszerűen érinthetetlen volt a riválisok számára, a délután továbbra is szürke, de pár fokkal melegebb időben zajlott második edzésen, a jobban felgumizott aszfalton már Sebestian Vettel volt a leggyorsabb.
A címvédő kvalifikációs szimulációkon, a lágy keveréken bő kéttizedet adott Nico Rosbergnek és saját csapattársának, a Nürburginget amúgy “érző” Mark Webbernek is. 
A Mercedesnél a pilóták küszködtek a szemcsésedéssel, igaz, Vettelnél is viszonylag gyorsan, 5-6 kör után kezdett fogyni a tempó a gumikopás miatt.
A két Red Bull és Rosberg mögött a Lotus párosa zárt a 4-5. idővel, Vetelhez képest bő négytizedes hátránnyal, de egymáshoz képest alig 5 ezred különbséggel. 
Hasonlóan ezredek választották el az egyébként két eltérő csomaggal vezető Fernando Alonsót és Felipe Massát – de ők további kéttizeddel hátrébb sorakoztak.
A top10 végébe Lewis Hamilton, Jenson Button és Paul di Resta kapaszkodott.
A Williams számára pocsékul indul a 600. versenyhétvége, Pastor Maldonado és Valtteri Bottas csak a két mezőny végi kiscsapatot előzte meg, igaz, a fent említett pilótákhoz hasonlóan ők is nagyon közel, mindössze egy ezred különbséggel zártak egymáshoz viszonyítva – azaz kihoztak mindent az autóból.
Délelőtt a tesztpilóta, Rodolfo Gonzalez vezetése miatt kispadozott Jules Bianchi, délután azonban már betegség miatt ment alig 10 kört a francia. Az újonc gyomorrontással küszködik, nem elképzelhetetlen, hogy a venezuelai tartalékost szombaton és vasárnap is szolgálatba kell állítani helyette.
A gumik egyébként normálisan viselkedtek a második edzésen is, nem volt semmilyen gond, így egyre halványabb a pilótabojkott lehetősége.    
Német Nagydíj, 2. szabadedzés, Nürburgring, 2013.07.05.