A Force India nagyszerű időmérőt könyvelhetett el Silverstone-ban, Adrian Sutil a 7. lett, míg a skót Paul di Resta a hazai pályán az 5. rajtkockát szerezte meg a két-két Mercedes és Red Bull mögött.
Az öröm azonban csak pár óráig tartott, ugyanis a kvalifikáció utáni mérlegelésnél az autója a megengedettnél 1,5 kg-mal könnyebnek bizonyult, így a versenybírók nem tehettek mást, mint utólag kizárták az időmérőről di Restát.
A skót a mezőny végéről – vagy ha a csapat úgy dönt, akkor a bokszutcából – rajtolhat csak vasárnap.
Di Resta kipottyanásával Daniel Ricciardóval kezdődően a teljes mezőny előrébb lép egyet – a top10-ben a Toro Rossó-s ausztrál, Sutil, Romain Grosjean, Kimi Räikkönen és Fernando Alonso mozdul, Jenson Button pedig fellép a 10. rajtkockába. 
A Force India egyelőre fontolgatta a fellebbezést is, ugyanis az autónak a versenyzővel együtt kell elérnie a 642 kg-os minimális tömeget, di Restát azonban alulmérhették, ugyanis állítólag utólag már annyit nyomott, mint amennyi eredetileg, a kvalifikáció előtt is volt – és amennyivel már rendben lehetett volna az össztömeg. Végül elfogadták a büntetést.
A melbourne-i, szepangi, monacói és kanadai időmérős bakik után di Resta és a csapat viszonya már eleve feszült, valószínűleg a mostani blama sem javít a helyzeten, ha újra házon belül történt a hiba.